نویان

یبوست

توضیحات

بیماری های مرتبط

آسیت

آسیت (ascites) به معنی آب آوردگی شکم یا تجمع مایع در ناحیه شکم است. این مشکل معمولا زمانی رخ می‌دهد که کبد به درستی کار نمی‌کند. تحقیقات نشان داده‌اند که آسیت شکمی شایع‌ترین عارضه سیروز (اسکار کبد) است و حدود 60 درصد افراد مبتلا به سیروز را در عرض 10 سال پس از تشخیص بیماری تحت تاثیر قرار می‌دهد.

آمیلوئیدوز

بیماری آمیلوئیدوز عارضه‌ نادری است، در طی این بیماری نوعی از پروتئین غیر طبیعی تحت عنوان آمیلوئید در برخی از اندام‌های بدن ایجاد می‌شود. آمیلوئید در هر اندامی که ایجاد شود، در عملکرد آن ایجاد اختلال می‌کند. البته لازم به ذکر است که آمیلوئید خود به خود در بدن ایجاد نمی‌شود، بلکه ساختار آن ترکیبی از چندین پروتئین موجود در بدن است. در نتیجه بیماری آمیلوئیدوز نیز تحت شرایط خاصی پیش می آید.

اسکلرودرمی

اسکلرودرمی یک بیماری خودایمنی و رماتیسمی است که می تواند به واسطه سخت شدن پوست و بافت همبند زیرین اثر منفی روی بدن انسان داشته باشد. اسکلرودرمی یک بیماری مزمن است و بر همین اساس، درمان آن به طور کامل دشوار است. همه موارد اسکلرودرمی یکسان نیستند. برخی بیماران تنها سخت و سفت شدن پوست را تجربه خواهند کرد، در شرایطی که برخی دیگر سخت شدن بافت همبند و حتی اندام های اصلی را نیز تجربه خواهند کرد. در صورت عدم درمان، اسکلرودرمی می تواند درد و ناراحتی پایدار را برای بیمار به همراه داشته باشد. بر همین اساس است که درک قوانین پایه در پس اسکلرودرمی اهمیت دارند.

اکتینومایکوز

اکتینومایکوز زمانی اتفاق می‌افتد که گونه‌های باکتری اکتینومایسس (Actinomyces) به دلیل آسیب بافتی در بدن پخش شوند. باکتری اکتینومایسس به عنوان فلور طبیعی در مخاط دهان، گلو، دستگاه گوارش، مجاری ادراری و در دستگاه تناسلی زنان وجود دارد. اما اگر از محیط معمول خود به سایر نقاط بدن پخش شوند، عفونت ایجاد کرده و خطرناک خواهند بود. انتشار این باکتری در بدن ممکن است به دلایل زیر اتفاق بیفتد: بیماری آسیب بافتی به دلیل جراحت یا جراحی آسیب بافت داخلی بدن. به عنوان مثال آسیب مری در اثر استخوان ماهی پوسیدگی دندان یا بیماری لثه گاهی اوقات، عفونت ممکن است آنقدر شدید باشد که وارد استخوان و ماهیچه شود. مطالعات صورت گرفته نشان داده است که اکتینومایکوز مسری نیست. زیرا این باکتری‌ها نمی‌توانند خارج از بدن انسان زنده بمانند و عفونت‌ها معمولاً پس از آسیب بافت رخ می‌دهند. لازم به ذکر است که باکتری اکتینومایسس بی‌هوازی است. این بدان معنی است که در اعماق بافت‌های بدن زندگی می‌کند. جایی که سطح اکسیژن بسیار پایین است. به همین دلیل تشخیص این نوع عفونت باکتریایی می‌تواند سخت باشد.

انسداد روده

انسداد روده یا ایلئوس (به انگلیسی: Ileus ) ایلئوس اختلال در توانایی حرکتی طبیعی روده است. این اختلال می‌تواند ناشی از فقدان پریستالسی یا انسداد مکانیکی باشد. توقف جریان رو به جلو و پیشروی محتویات روده بخاطر انسدادهای مختلف می‌تواند در هر سنی، از نوزادی تا سالخوردگی، رخ دهد.

بروسلوز

تب مالت یا همان بروسلوز بیماری عفونی است که بین حیوانات و انسان قابل انتقال می‌باشد. عامل این عفونت باکتری بروسلا می‌باشد که بین حیوانات و انسان‌ها به صورت مشترک بیماریزا است. این بیماری در حیوانات با نام سقط جنین واگیر و یا بروسلوز مرسوم است.

تیفویید

حَصْبه، تیفوئید یا تب تیفوئید یک بیماری عفونی است که در اثر عفونت باکتری Salmonella enterica سویه تیفی ایجاد می‌شود. این بیماری واگیردار بوده و از طریق آب و غذای آلوده به مدفوع شخص بیمار گسترش می‌یابد.

دیورتیکول مکل

دیورتیکول مکل شایع‌ترین آنومالی مادرزادی مجرای گوارش است. محل آن اغلب در ۶۰-۱۰۰ سانتی متری (۲فوت) دریچه ایلئوسکال بوده و معمولاً بدون علامت است. تنها ۲ درصد افراد مبتلا به این دیورتیکول در دوران کودکی دچار عوارض می‌شوند. گاهی از اوقات درد آن با آپاندیسیت تشخیص افتراقی دارد.

سندرم پیش از قاعدگی

منظور از سندرم پیش از قاعدگی مجموعه علائمی است که بسیاری از خانم‌ها حدود یک یا دو هفته قبل از پریود خود تجربه می‌کنند. بیش از ۹۰ درصد از خانم‌ها اینگونه گزارش می‌کنند که علائمی مانند سردرد، نفخ و بدخلقی را تجربه می‌کنند. این علائم بیشتر در میانگین سنی ۳۰ سال مشاهده می‌شود.

سندرم روده تحریک پذیر

سندرم روده تحریک‌پذیر یا آی‌بی‌اِس (IBS‏) نوعی اختلال در عملکرد روده است که با درد مزمن در ناحیه شکم، احساس ناراحتی، نفخ و تغییرات در عادات روده‌ای، بدون هرگونه علت ارگانیک دیگری، مشخص می‌شود. اسهال یا یبوست می‌توانند علامت غالب باشند که ممکن است به صورت متناوب ظاهر شوند.

کم‌کاری تیرویید

کم کاری تیروئید یکی از بیماری های تیروئید و از شایع ترین بیماری های غدد است که در آن غده‌ی تیروئید به اندازه‌ی کافی هورمون‌های تیروئیدی را تولید و وارد جریان خون نمی‌کند. این مسئله باعث کاهش سرعت واکنش‌های سوخت‌و‌ساز و درنتیجه کاهش سرعت متابولیسم می‌شود.

مولتیپل میلوما

میلوم متعدد (به فرانسوی: Myélome ) یا مولتیپل میلوما (به انگلیسی: Multiple myeloma ) تکثیری بدخیم در پلاسماسل‌ها است که از یک کلون منفرد ایجاد می‌شود. تظاهرات آن به صورت درد استخوان یا شکستگی، نارسایی کلیه، استعداد به عفونت، کم خونی، هایپرکلسمی می‌باشد.

انسداد روده بزرگ

انسداد روده یا ایلئوس (به انگلیسی: Ileus) ایلئوس اختلال در توانایی حرکتی طبیعی مواد غذایی در روده است. این بیماری بسیار جدی و خطرناک است.

انسداد شریان مزانتریک

انسداد شریان مزانتریک (Mesenteric artery occlusion) یک وضعیت جدی و تهدیدکننده حیات است که در آن یکی از شریان‌های اصلی که خون‌رسانی به روده‌ها را انجام می‌دهد، مسدود می‌شود. این انسداد باعث کاهش جریان خون به روده‌ها می‌شود که در صورت عدم درمان سریع، می‌تواند به آسیب بافتی و مرگ بافت روده منجر شود.

انسداد روده باریک

انسداد روده باریک (که به آن انسداد روده کوچک نیز گفته می‌شود) یک وضعیت پزشکی جدی است که در آن عبور محتویات از طریق روده باریک متوقف یا مسدود می‌شود. این وضعیت می‌تواند به علت عوامل مختلفی مانند چسبندگی‌های شکمی، فتق، تومور یا بیماری‌های التهابی روده ایجاد شود.

سرطان روده بزرگ (colon cancer)

سرطان کولون یا سرطان روده بزرگ یک نوع سرطان است که از بافت پوششی داخلی کولون (قسمتی از روده بزرگ) شروع می‌شود. این نوع سرطان معمولاً به آرامی رشد می‌کند و از پولیپ‌های غیرسرطانی (که به آن‌ها پولیپ‌های آدنوماتوز گفته می‌شود) ایجاد می‌شود. در طول زمان، برخی از این پولیپ‌ها می‌توانند به سرطان تبدیل شوند.

دیورتیکولیت

دیوِرتیکولیت (Diverticulitis) به التهاب در دیوِرتیکول‌های دیوارهٔ روده به خصوص رودهٔ بزرگ گفته می‌شود. هرچند به ندرت دیورتیکولیت در رودهٔ کوچک نیز مشاهده می‌شود.

ایسکمی شریان مزانتریک

ایسکمی شریان مزانتریک به وضعیتی اطلاق می‌شود که در آن خون‌رسانی به روده‌ها به دلیل انسداد یا تنگی در شریان‌های مزانتریک کاهش می‌یابد. شریان‌های مزانتریک، شریان‌های اصلی هستند که خون را به روده کوچک و بزرگ می‌رسانند. کاهش جریان خون می‌تواند منجر به آسیب و نکروز بافت روده شود.

بی اشتهایی عصبی

بی‌اشتهایی عصبی یک اختلال روانی است که با کاهش شدید وزن و نگرانی مفرط در مورد وزن و شکل بدن همراه است. افراد مبتلا به بی‌اشتهایی عصبی معمولاً از غذا خوردن خودداری می‌کنند و ممکن است رفتارهایی برای کاهش وزن مانند ورزش شدید یا استفاده از ملین‌ها را انجام دهند.

درد شکمی

درد شکم معمولاً از یک اختلال گوارشی ( آپاندیسیت، کوله سیستیت، سیروز، گاستریت، انسداد روده، زخم معده و...)؛ ناشی می شود، اما می تواند ناشی از یک اختلال تولید مثل و دستگاه تناسلی ادراری (GU)(حاملگی خارج از رحم، بیماری التهابی لگن، کیست تخمدان، پروستاتیت، سنگ کلیه)؛ اسکلتی عضلانی یا عروقی (آنوریسم آئورت شکمی، ایسکمی شریان مزانتریک، بحران سلول های داسی شکل، نارسایی قلبی) باشد؛ و علل دیگر( سرطان شکم، ضربه به شکم، پریتونیت، پانکراتیت، برخی عفونت های گوارشی، آندومتریوز) ؛ مصرف مواد مخدر؛ یا مصرف سموم از دلایل دیگر بروز این بیماری هستند. مکانیسم هایی که باعث ایجاد درد شکم می شوند عبارتند از کشش دیواره روده، کشش در صفاق یا مزانتر، انقباض شدید روده ای، التهاب، ایسکمی، و تحریک عصب حسی. باید به پزشک متخصص مراجعه شود تا شرح حال گیری انجام شود؛ باید مشخص شود که درد ثابت است یا متناوب (درد مداوم و ثابت شکم حاکی از سوراخ شدن اندام، ایسکمی، التهاب یا خون در حفره صفاقی است. درد متناوب و گرفتگی شکم نشان می دهد که بیمار ممکن است دارای انسداد یک عضو توخالی باشد)؛ باید معلوم شود که سرفه، فعالیت، استفراغ، غذا خوردن، یا راه رفتن درد را بدتر یا تسکین می دهد؛ در مورد افزایش نفخ، یبوست، اسهال و تغییر در ثبات مدفوع، تکرر ادرار، رنگ و نوع ادرار باید سوال پرسیده شود.