نویان

مشکل در بلع

توضیحات

بیماری های مرتبط

آتاکسی

آتاکسی یک بیماری عصبی است که با ناهماهنگی و بی نظمی حرکات ارادی مشخص می شود. می توان آن را به آتاکسی مخچه ای (ناشی از بیماری مخچه) و آتاکسی حسی(ناشی از اختلال در حس عمقی) طبقه بندی کرد. علائم شامل اختلال در راه رفتن، مشکلات هماهنگی اندام و احتمالاً اختلالات گفتاری است. آتاکسی حاد ممکن است به علت سکته‌های مغزی، خونریزی‌ها یا تومورها به وجود آید، در حالی که آتاکسی مزمن می‌تواند پیشرونده باشد و با بیماری‌های متابولیک یا دژنراتیو مرتبط باشد. بیماران ممکن است علائمی مانند تاب خوردن، مشکل در چرخش و راه رفتن ناپایدار را داشته باشند. اگر حرکات آتاکسیک به طور ناگهانی ایجاد شود که نشان دهنده افزایش بالقوه فشار داخل جمجمه است، مداخلات اورژانسی بسیار مهم است.

آشالازی

آشالازی اختلالی نادر است که عبور غذا و مایعات از لوله بلع به معده را دشوار می‌کند. این بیماری زمانی پیش می آید که اعصاب مری آسیب ببینند. در نتیجه، مری به مرور زمان فلج و گشاد می‌شود و توانایی فشار دادن غذا به داخل معده را از دست می‌دهد. هنوز درمان قطعی برای آشالازی وجود ندارد، ولی با برخی از روش‌ها می‌توان علائم را تسکین داد.

آنافیلاکسی

آنافیلاکسی واکنش آلرژیک خطرناک و تهدید آمیزی است که عمدتا در پی واکنش به مواد غذایی، نیش حشرات، مصرف دارو و یا لاتکس ایجاد می­شود. در افرادی که به این قبیل مواد حساس هستند، سیستم ایمنی با آزاد کردن مواد شیمیایی نسبت به این آلرژن­ ها واکنش های شدیدی را نشان می­دهد که نتیجه آن بروز علائم آلرژی خواهد بود. این علائم عمدتا در یک ناحیه از بدن ظاهر می­شوند. با این حال، برخی افراد حساسیت بیشتری را نسبت به ماده آلرژن نشان خواهند داد. این واکنش می­تواند در آن واحد چند ناحیه از بدن را درگیر کند.

اسکلرودرمی

اسکلرودرمی یک بیماری خودایمنی و رماتیسمی است که می تواند به واسطه سخت شدن پوست و بافت همبند زیرین اثر منفی روی بدن انسان داشته باشد. اسکلرودرمی یک بیماری مزمن است و بر همین اساس، درمان آن به طور کامل دشوار است. همه موارد اسکلرودرمی یکسان نیستند. برخی بیماران تنها سخت و سفت شدن پوست را تجربه خواهند کرد، در شرایطی که برخی دیگر سخت شدن بافت همبند و حتی اندام های اصلی را نیز تجربه خواهند کرد. در صورت عدم درمان، اسکلرودرمی می تواند درد و ناراحتی پایدار را برای بیمار به همراه داشته باشد. بر همین اساس است که درک قوانین پایه در پس اسکلرودرمی اهمیت دارند.

اسکلروز جانبی آمیوتروفیک

اسکلروز جانبی آمیوتروفیک، معروف به ALS، یک بیماری سیستم عصبی است که سلول های عصبی در مغز و نخاع را تحت تاثیر قرار می دهد. ALS باعث از بین رفتن کنترل عضلات می شود. این بیماری با گذشت زمان بدتر می شود. ALS اغلب با انقباض عضلانی و ضعف در بازو یا پا، مشکل در بلع یا تکلم شروع می شود. در نهایت ALS بر کنترل ماهیچه های مورد نیاز برای حرکت، صحبت کردن، خوردن و تنفس تأثیر می گذارد. هیچ درمانی برای این بیماری کشنده وجود ندارد

اوریون

اُورِیُون (به فرانسوی: Oreillons ) یا گوشک یا بناگوشک یا بناریشک یک بیماری ویروسی توسط ویروس اُورِیُون است که معمولاً کودکان را مبتلا می‌کند. تظاهر اصلی و عمده این بیماری التهاب غده بناگوشی است، ولی ممکن است این عفونت به غده‌های دیگر، مانند لوزالمعده، مغز، بیضه و تخمدان هم گسترش یابد. این بیماری یک عفونت واگیر است.

برفک دهان

برفک دهان به دلیل از بین رفتن باکتری‌های مفید موجود در دهان ایجاد می‌شود و با این وضع قارچ‌های کاندیدای موجود در دهان رشد بیش از حد پیدا می‌کنند و به صورت برفک در دهان دیده می‌شوند. برفک دهان اکثراً توسط قارچ کاندیداآلبیکانس و گاه توسط قارچ‌های کاندیدا گلابراتا و کاندیدا تروپیکالیس ایجاد می‌شود.

پلی‌میوزیت

بیماری پلی میوزیت یک بیماری روماتیسمی و التهابی عضله می باشد دراین بیماری عضلات دچار التهاب می شوند و این التهاب باعث می شود قدرتشان را از دست داده و به تدریج ضعف عضلانی بوجود آید. شروع بیماری معمولا با یک سری علایم همراه است. خستگی، ضعف، درد عضله و گاها تب و به تدریج ظرف 2تا 3 ماه بیمار احساس ضعف در عضلاتش میکند.

خونریزی مغزی

خونریزی مغزی(به انگلیسی: Intracranial hemorrhage ) نوعی خونریزی داخلی درون فضای جمجمه است که به دلیل پاره شدن عروق مغزی بر اثر ضربه به سر، فشارخون بالا، آنوریسم عروقی و دلایل دیگر رخ می‌دهد. خونریزی مغزی دارای تفاوت‌هایی با سکته مغزی است.

سیاه‌زخم

سیاه زخم یک بیماری نادر اما جدی است که توسط یک باکتری سازنده اسپور ، باسیلوس آنتراسیس ایجاد می شود. سیاه زخم به طور عمده دام و حیوانات وحشی را تحت تأثیر قرار می دهد. انسان می تواند از طریق تماس مستقیم یا غیرمستقیم با حیوانات بیمار آلوده شود.

فتق

فتق (به انگلیسی: Hernia) یا باد فتق به پیش رفتگی درونی و خروج بافت‌ها یا یکی از اندام‌ها (اندرونه) مانند روده بزرگ یا فاسیای اندام یا بخشی از آن از دیواره‌ای که به‌طور طبیعی آن را دربر می‌گیرد از طریق یک معبر یا کانال یا روزنه آناتومیک گفته می‌شود. واژهٔ اندرونه یا اندام (مانند روده یا کبد) در کل به تمام اندام‌های موجود و محصور درون حفره‌ای از فضای کالبدی یک جاندار گفته می‌شود. در بدن انسان فضای حفره‌ای شامل حفره پشتی (خلفی) و حفره شکمی (قدامی) بزرگ‌ترین فضاهای داخلی بدن انسان هستند. فتق تنها در مورد احشای آزاد یا دارای قابلیت جابه‌جا شدن به واسطه یک بیماری یا تروما رخ می‌دهد. انواع مختلفی از فتق وجود دارد که درمان‌های متفاوتی دارند. گاه پس از یک سوراخ شدگی بعد از عمل لاپاروسکوپی نیز ممکن است خروج یکی از احشا از جوشگاه اتفاق افتد که به فتق پُست-لاپاراتومی (بعد از انجام لاپاراتومی) شناخته می‌شود.

گواتر

غم‌باد یا گواتر (به انگلیسی: goitre)، به معنای هر نوع بزرگ شدگی غیرطبیعی غده تیروئید است. گواتر علل متعددی می‌تواند داشته باشد. از اختلالات عملکردی تا علل ناشناخته در ایجاد آن می‌توانند مطرح باشند. گواتر یکی از بیماری‌های شایع است که به ویژه در نوجوانان (سنین مدرسه) از شیوع بالایی برخوردار است. گواتر در دختران جوان و دارای اضافه وزن و در افرادی که در ارتفاعات بالا زندگی می‌کنند شایع‌تر است. گاهی دیده شده‌است میزان شیوع گواتر در بانوان ۸ برابر مردان است. از نظر عملکردی، گواتر به سه نوع گواتر ساده، کم‌کار و پرکار تقسیم می‌شود. شایع‌ترین نوع گواتر، گواتر ساده است که در این نوع فقط اندازه غده تیروئید بزرگ می‌شود، ولی میزان هورمون‌های تیروئید طبیعی است. لذا علامت چندانی به جز بزرگی غده ندارد. گواتر نوعی هایپرپلازی است که ناشی از کمبود ید است.

میاستنی گراویس

بیماری میاستنی گراویس که نام آن از دو واژه میاستنی (به معنی ضعف عضله) و گراویس به معنی سنگین یا وخیم تشکیل‌شده است، یک اختلال خود ایمنی محسوب می‌شود که سیستم دفاعی بدن به بافت‌های خودی حمله کرده و سبب ضعف عضلات با درجات متفاوت در افراد می‌شود و به‌سختی قابل‌تشخیص است.

بیماری نیمن پیک

بیماری نیمن پیک (Niemenn-pick) یک اختلال شدید در روند متابولیسم اسفنگولیپید و استریفیه شدن کلسترول است که در پی آن اسفنگومیلین به طور غیرطبیعی در نسوج مختلف تجمع پیدا می کند. بروز این اختلالات متابولیکی منجر به بروز علایمی مانند بزرگی کبد و طحال, تب, وجود سلول های کف آلود در مغز استخوان, کبد و طحال می گردد.

بیماری هانتینگتون

بیماری هانتینگتون (Huntington's disease) یک بیماری ارثی است که با تخریب سلول‌های عصبی در مغز باعث اختلال در حرکات اندام‌های بدن می‌شود. این بیماری بر قسمت‌های خاصی از مغز تاثیر می‌گذارد و علاوه بر اختلالات حرکتی، منجر به اختلالات تفکر (شناختی) نیز می‌شود.

رفلکس بابینسکی

رفلکس بابینسکی با انحراف پشتی انگشت شست پا و بادکش شدن انگشتان دیگر هنگامی که قسمت جانبی کف پا با یک جسم تیز نوازش می شود مشخص می شود. این رفلکس در بزرگسالان غیر طبیعی در نظر گرفته می شود که نشان دهنده آسیب احتمالی قشر نخاعی است، اما در نوزادان تا 24 ماه طبیعی است. این می تواند توسط محرک های مضر ایجاد شود و ممکن است به صورت یک طرفه یا دو طرفه رخ دهد. رفلکس مثبت بابینسکی می‌تواند موقتی باشد، اغلب پس از تشنج به صورت پستی دیده می‌شود، یا در موارد آسیب عصبی دائمی است. ارزیابی قدرت، تون و هماهنگی عضلات پس از پاسخ مثبت ضروری است. شرایط مرتبط شامل ALS، تومورهای مغزی، آسیب های نخاعی و سکته مغزی است. برای تعیین علت زمینه ای ممکن است نیاز به تصویربرداری تشخیصی باشد. ایمنی بیمار به دلیل افزایش خطر آسیب ناشی از این رفلکس بسیار مهم است.