اختلال خلقی
توضیحات
اختلالات خلقی (به انگلیسی: Mood Disorders)، دسته ای از بیماری های روانپزشکی هستند. این اختلالات در درجه اول بر حالت عاطفی فرد تاثیر می گذارد، به همین خاطر به آن اختلالات عاطفی (به انگلیسی: Affective Disorders) هم می گویند. در حالت طبیعی روحیه هر فردی بسته به شرایط تغییر می کند. در اختلال خلقی علائم آن باید چند هفته یا بیشتر وجود داشته باشد. مثلا اگر برای چند ساعت یا یکی دو روز احساس افسردگی کردید، نمی توان گفت اختلال افسردگی دارید. متخصص در صورتی تشخیص اختلال افسردگی را می دهد که مجموعه علایم افسردگی را در مدت حداقل دو هفته داشته باشید.
انتظار چه چیز هایی رو باید داشته باشیم؟
مدیریت اختلالات خلقی شامل تشخیص دقیق و درمانهای مناسب برای کنترل علائم و بهبود کیفیت زندگی است. درمان معمولاً ترکیبی از دارو، رواندرمانی، و تغییرات در سبک زندگی است.
روند پیشرفت طبیعی بیماری
اختلالات خلقی میتوانند به تدریج پیشرفت کنند و با تغییرات در شدت و نوع علائم همراه باشند. درمان شامل داروهای ضدافسردگی، درمانهای روانپزشکی (مانند رواندرمانی)، و در برخی موارد درمانهای دیگر مانند درمانهای الکتریکی است.
مشکلاتی که میتواند ایجاد کند
تغییرات شیمیایی مغز: اختلالات خلقی معمولاً به اختلال در تعادل مواد شیمیایی مغز مانند سروتونین و دوپامین مربوط میشود. مشکلات در تنظیم خلق: اختلال در توانایی تنظیم احساسات و خلق به طور مؤثر. تأثیر بر عملکردهای روزمره: کاهش توانایی فرد برای انجام فعالیتهای روزمره و مشکلات در تعاملات اجتماعی و کاری. افزایش خطر مشکلات جسمی: اختلالات خلقی ممکن است به مشکلات جسمی مانند اختلالات خواب، تغییرات وزن، و مشکلات قلبی منجر شود.
علائم
احساس غم و ناراحتی در بیشتر وقتها یا هر روز
احساس ناامیدی و بی ارزش بودن
بی انرژی و کسل بودن
تغییر در اشتها
تغییر در وزن
کاهش احساس لذت بردن از فعالیت هایی که در گذشته موجب لذت فرد بودند
افزایش یا کاهش میزان خواب
فکر کردن درباره مرگ دیگران یا مرگ خود
مشکل در تمرکز
احساس داشتن انرژی و گوش به زنگی بیش از حد
حرکت یا گفتار سریع
تحریک پذیری نسبت به محیط و افراد، بی قراری و به هم ریختگی
انجام رفتار های پر ریسک مانند رانندگی بی دقت یا ولخرجی زیاد
افزایش غیر عادی میزان انجام فعالیت و تلاش برای انجام چند فعالیت همزمان
پرش افکار
بی خوابی و مشکل در به خواب رفتن
دارو ها
داروهای ضد افسردگی