نویان

تنفس سریع

توضیحات

بیماری های مرتبط

آمبولی ریه

آمبولی ریه یکی از انواع خطرناک بیماری های ریوی است. گاهی درنتیجه ایجاد لخته در سیاهرگ‌های عمقی یا در اثر شکستگی استخوان یا شرایطی مشابه، یک لخته خون یا چربی یا بافت یا حتی هوا وارد رگ‌ می‌شود. این لخته به سمت قلب و سپس به سمت ریه حرکت می‌کند و در سرخرگ‌های ریه جا خوش می‌کند. در اثر این اتفاق جریان خون ورودی به ریه مسدود می‌شود، میزان اکسیژن ریه‌ها پایین آمده و فشار خون در شریان‌های وریدی بالا می‌رود. اگر لخته‌ای در مجاری و رگ‌ها ایجاد شود و همان‌جا بماند، به آن جمع شدن خون در سیاهرگ یا ترومبوز thrombus می‌گویند. ترومبوز سیاهرگ عمقی می‌تواند منجر به آمبولی ریه شود. اما اگر لخته از دیواره رگ جدا شده و به سمت سایر اندام بدن حرکت کند، به آن آمبولوس embolus یا آمبولی گفته می‌شود. نوع نادری از این آمبولی به نام آمبولی ریه در بارداری وجود دارد. در این نوع آمبولی معمولاً در طول زایمان یا بلافاصله پس از تولد نوزاد روی می‌دهد. به این صورت که قسمتی از مایع آمنیوتیک اطراف جنین وارد جریان خون مادر شده و به سمت ریه‌ها حرکت می‌کند. در درمان آمبولی ریه، سرعت حرف اول را می‌زند. چراکه هرگونه تعلل در درمان، باعث آسیب به قلب یا ریه شده و حتی موجب مرگ ‌شود. با شناخت علائم آمبولی ریه و مراجعه زودهنگام به متخصص ریه می‌توان از عوارض جدی این بیمار جلوگیری کرد.

آمفیزم

آمفیزم ریه بیماری تنفسی ریوی است که بیشتر در افراد سیگاری و آن‌هایی مشاهده می‌شود که در محیط‌های دارای محرک تنفسی کار می‌کنند. آمفیزم ریوی به‌تدریج کیسه‌های هوای داخل ریه را تخریب کرده و باعث ضعیف شدن این کیسه‌ها می‌شود. درنتیجه، ریه نمی‌تواند اکسیژن کافی به خون برساند و تنفس سخت‌تر می‌شود. این بیماری تنفسی نوع شایعی از بیماری انسداد مزمن ریوی است که غیرقابل برگشت است، یعنی درمان قطعی وجود ندارد و متخصص ریه صرفا با روش‌های درمانی می‌تواند علائم را کاهش داده و بیماری را کنترل کند.

ادم ریه

ادم ریوی زمانی اتفاق می‌افتد که مایع در کیسه‌های هوایی ریه‌ها جمع می‌شود و تنفس را دشوار می‌کند. این بیماری در تبادل گازی (دریافت اکسیژن و انتقال آن به خون و خارج کردن دی‌اکسیدکربن) اختلال ایجاد می‌کند و می‌تواند باعث نارسایی تنفسی شود. ادم ریوی می‌تواند حاد (به طور ناگهانی) یا مزمن (در طول زمان آهسته‌تر رخ دهد) باشد. ادم حاد ریوی یک اورژانس پزشکی است و نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد. یکی از شایع‌ترین علل ادم ریوی نارسایی احتقانی قلب (Congestive heart failure) است که در آن قلب نمی‌تواند نیاز بدن را تأمین کند.

اضطراب

اضطراب شایع ترین علامت روانپزشکی است و می تواند منجر به اختلال قابل توجهی شود. یک واکنش ذهنی به یک تهدید واقعی یا خیالی، اضطراب یک احساس غیر اختصاصی ناراحتی یا ترس است. ممکن است خفیف، متوسط ​​یا شدید باشد. اضطراب خفیف ممکن است باعث ناراحتی جسمی یا روانی خفیف شود. اضطراب شدید ممکن است ناتوان کننده یا حتی تهدید کننده زندگی باشد. هر کس هر از گاهی اضطراب را تجربه می کند - این یک واکنش طبیعی به خطر واقعی است که بدن را (از طریق تحریک سیستم عصبی سمپاتیک و پاراسمپاتیک) به اقدامات هدفمند سوق می دهد. همچنین یک پاسخ طبیعی به استرس فیزیکی و عاطفی است که تقریباً می تواند توسط هر بیماری ایجاد شود. علاوه بر این، اضطراب می تواند توسط بسیاری از عوامل غیر پاتولوژیک از جمله کمبود خواب، رژیم غذایی نامناسب و مصرف بیش از حد کافئین یا سایر محرک ها تسریع یا تشدید شود. با این حال، اضطراب بیش از حد و بی دلیل ممکن است نشان دهنده یک مشکل روانی زمینه ای باشد.

برونشیت مزمن

برونشیت مزمن، یک بیماری جدی تر و تحریک یا التهاب مداوم پوشش لوله های برونش است که اغلب به دلیل سیگار کشیدن است. برونشیت زمانی اتفاق می‌افتد که مجرا‌هایی که هوا را به ریه‌های شما می‌رسانند، به نام مجرا‌های برونش، ملتهب و متورم می‌شوند. در نهایت با سرفه و مخاط آزاردهنده مواجه می شوید.

برونکوپنومونی

برونکوپنومونی (به انگلیسی: Bronchopneumonia ) التهاب حاد نایژه و زیر مجموعه‌ای از سینه‌پهلو است که همراه با تکه‌های ملتهب در نزدیکی لوب‌های ریه است. این بیماری اغلب با سینه‌پهلوی لخته‌ای اشتباه می شود. اما در کارهای بالینی اعمال آن دشوار است. چنانکه الگوها اغلب با یکدیگر تداخل می‌کنند.

بلوک قلبی

بلوک قلبی (به انگلیسی: Heart block ) یکی از انواع آریتمی قلبی (به معنی غیرطبیعی بودن ریتم قلب) است. ریتم طبیعی قلب از گره سینوسی آغاز شده و پس از انتقال به گره دهلیزی-بطنی در بطنها منتشر می‌شود. در نتیجه این نحو هدایت تحریک الکتریکی، ابتدا دهلیز و با فاصله کمی بطن‌ها منقبض می‌شوند.

پنومونی

ذات الریه یا پنومونی، نوعی عفونت می باشد که منجر به التهاب کیسه های هوایی در یک یا هر دو ریه می گردد. به دنبال ابتلا به پنومونی، کیسه های هوایی با چرک یا مایع پر می گردند و منجر به ایجاد علائمی مانند سرفه و خلط پشت حلق، تب، لرز و تنگی نفس می شوند. ویروس ها، باکتری ها و قارچ ها می توانند منجر به بروز پنومونی گردند.Bahman 30, 1401 AP

دکولمان جفت

دکولمان جفت یا کندگی جفت (به انگلیسی: Placental abruption) به معنی جداشدن ناگهانی جفت از آندومتر می‌باشد که می‌تواند ناقص یا کامل باشد. چون در دکولمان کامل، خون مادر به جفت نمی‌رسد از این‌رو جنین دچار هیپوکسی می‌شود و اگر زایمان به سرعت (اغلب با روش سزارین) انجام نشود جنین قطعاً می‌میرد.

سیلیکوزیس

سیلیکوزیس (به انگلیسی: Silicosis ) یک بیماری شغلی ریه است که بر اثر تنفس طولانی مدت غبارهای سیلیس ایجاد می‌شود. این بیماری یکی از بیماری‌های گروه پنوموکونیوز است.

فیبروز ریه

فیبروز ریه عارضه‌ای است که هم بافت اطراف و هم آلوئول‌های موجود در ریه را دچار زخم می‌کند. همچنین این عارضه سبب افزایش ضخامت بافتی در این نواحی می‌شود. زمانی که این اتفاق می‌افتد بیمار به‌سختی می‌تواند تنفس کند و اکسیژن کمتری وارد جریان خون می‌شود. دلایل زیادی وجود دارند که زمینه‌ساز بروز این وضعیت می‌شوند.

کتواسیدوز دیابتی

کتوآسیidosis دیابتی (DKA) یک وضعیت اورژانسی است که در دیابت نوع 1 و در برخی موارد دیابت نوع 2 رخ می‌دهد و به دلیل عدم کنترل قند خون و کمبود انسولین ایجاد می‌شود. این وضعیت به دلیل تجمع کتون‌ها در خون و کاهش pH خون به حالت اسیدی اتفاق می‌افتد. DKA می‌تواند به سرعت پیشرفت کند و نیاز به درمان فوری دارد.

سندرم دیسترس حاد تنفسی

سندرم تنفسی حاد (ARDS) یک وضعیت جدی و تهدیدکننده زندگی است که به دلیل التهاب و آسیب به بافت‌های ریه به وجود می‌آید. این وضعیت می‌تواند باعث کاهش شدید عملکرد ریه و اکسیژن‌رسانی ناکافی به خون شود. ARDS معمولاً به دنبال بیماری‌ها یا شرایطی مانند عفونت‌های شدید، آسیب‌های ریه، یا شوک ایجاد می‌شود.

انسداد راه هوایی

انسداد راه هوایی به شرایطی اطلاق می‌شود که در آن جریان هوای آزاد به ریه‌ها به دلیل مسدود شدن مجاری تنفسی مختل می‌شود. این انسداد می‌تواند به علت عواملی مانند جسم خارجی، التهاب، تورم، یا اختلالات ساختاری در دستگاه تنفسی باشد. انسداد راه هوایی یک وضعیت اورژانسی است که نیاز به درمان فوری دارد.

کاهش اکسیژن خون

کاهش اکسیژن خون (Hypoxemia) به معنای پایین بودن سطح اکسیژن در خون است. این وضعیت می‌تواند به علت مشکلات در تنفس، بیماری‌های ریوی، یا اختلالات گردش خون ایجاد شود و می‌تواند منجر به علائم و عوارض مختلفی شود.

درد شکمی

درد شکم معمولاً از یک اختلال گوارشی ( آپاندیسیت، کوله سیستیت، سیروز، گاستریت، انسداد روده، زخم معده و...)؛ ناشی می شود، اما می تواند ناشی از یک اختلال تولید مثل و دستگاه تناسلی ادراری (GU)(حاملگی خارج از رحم، بیماری التهابی لگن، کیست تخمدان، پروستاتیت، سنگ کلیه)؛ اسکلتی عضلانی یا عروقی (آنوریسم آئورت شکمی، ایسکمی شریان مزانتریک، بحران سلول های داسی شکل، نارسایی قلبی) باشد؛ و علل دیگر( سرطان شکم، ضربه به شکم، پریتونیت، پانکراتیت، برخی عفونت های گوارشی، آندومتریوز) ؛ مصرف مواد مخدر؛ یا مصرف سموم از دلایل دیگر بروز این بیماری هستند. مکانیسم هایی که باعث ایجاد درد شکم می شوند عبارتند از کشش دیواره روده، کشش در صفاق یا مزانتر، انقباض شدید روده ای، التهاب، ایسکمی، و تحریک عصب حسی. باید به پزشک متخصص مراجعه شود تا شرح حال گیری انجام شود؛ باید مشخص شود که درد ثابت است یا متناوب (درد مداوم و ثابت شکم حاکی از سوراخ شدن اندام، ایسکمی، التهاب یا خون در حفره صفاقی است. درد متناوب و گرفتگی شکم نشان می دهد که بیمار ممکن است دارای انسداد یک عضو توخالی باشد)؛ باید معلوم شود که سرفه، فعالیت، استفراغ، غذا خوردن، یا راه رفتن درد را بدتر یا تسکین می دهد؛ در مورد افزایش نفخ، یبوست، اسهال و تغییر در ثبات مدفوع، تکرر ادرار، رنگ و نوع ادرار باید سوال پرسیده شود.

سفتی شکم

سفتی شکم یا اسپاسم عضلانی شکم با محافظت غیر ارادی، با لمس تشخیص داده می شود که به تنش غیر طبیعی ماهیچه یا انعطاف ناپذیری شکم اشاره دارد. سفتی ممکن است ارادی یا غیرارادی باشد. سفتی ارادی نشان دهنده ترس یا عصبی بودن بیمار هنگام لمس است. سفتی غیر ارادی منعکس کننده تحریک یا التهاب صفاقی بالقوه تهدید کننده زندگی است. سفتی غیر ارادی معمولاً ناشی از اختلالات گوارشی است، اما ممکن است در نتیجه اختلالات ریوی و عروقی و اثرات سموم حشرات نیز ایجاد شود. معمولاً با تب ؛ حالت تهوع؛ استفراغ؛ و حساسیت، اتساع و درد شکم همراه است. باید به متخصص مراجعه شود زیرا ابتدا معاینه بالینی صورت میگیرد حتی اگر بیمار به نظر بیمار جدی نباشد یا علائم حیاتی غیرطبیعی قابل توجهی نداشته باشد، سفتی شکم نیاز به مداخلات اورژانسی دارد. اگر وضعیت بیمار اجازه دهد باید شرح حال گیری انجام شود و مشخص شود که سفتی شکم از چه زمانی شروع شده است؛ سفتی شکم موضعی است یا عمومی؛ در مورد عوامل تشدید کننده یا تسکین دهنده، مانند تغییر وضعیت، سرفه، استفراغ، حذف و راه رفتن پرسیده شود؛ حلقه روده و صداهای روده باید بررسی شوند؛ محل و شدت سفتی باید تعیین شود. تب، استفراغ، حساسیت ، اتساع و درد شکمی نشان دهنده تحریک یا التهاب صفاقی بالقوه تهدید کننده زندگی است.

استفاده از ماهیچه های جانبی

هنگامی که تنفس نیاز به تلاش بیشتری دارد، ماهیچه های جانبی - جناغی، اسکلن(نردبانی)، سینه ای ماژور، ذوزنقه، عضلات بین دنده ای داخلی و عضلات شکمی- قفسه سینه را در طول تنفس تثبیت می کنند. استفاده از عضله های جانبی معمولاً در حین فعالیت هایی مانند آواز خواندن، صحبت کردن، سرفه کردن، مدفوع کردن و ورزش صورت می گیرد. با این حال، استفاده بیشتر از این ماهیچه ها ممکن است نشانه ای از ناراحتی حاد تنفسی، ضعف دیافراگم یا تهوع باشد. همچنین ممکن است ناشی از بیماری مزمن تنفسی باشد. به طور معمول، میزان استفاده از ماهیچه های جانبی، شدت علت زمینه ای را منعکس می کند. با افزایش استفاده از ماهیچه های جانبی، باید فوراً به دنبال علائم دیسترس تنفسی حاد باشید. اینها شامل کاهش سطح هوشیاری، تنگی نفس هنگام صحبت کردن، تاکی پنه، انقباضات بین دنده ای و استرنوم، سیانوز، صداهای ناخواسته نفس (مانند خس خس سینه یا استریدور)، دیافورز، شعله ور شدن بینی، و دلهره یا بی قراری شدید است. سوابق پزشکی بیمار باید بررسی شوند: اختلالات تنفسی (مانند عفونت یا COPD)؛ اختلالات قلبی(مانند نارسایی قلبی، که ممکن است به ادم ریوی منجر شود)؛ اختلالات عصبی عضلانی(مانند اسکلروز جانبی آمیوتروفیک(ALS)، که ممکن است بر عملکرد عضلات تنفسی تأثیر بگذارد)؛ سابقه آلرژی یا آسم؛ بیماری‌های عروقی کلاژن می توانند باعث بیماری نفوذی منتشر ریه شوند،شرایطی مانند آرتریت روماتوئید (روماتیسم مفصلی) و لوپوس اریتماتوس باید مورد بررسی قرار بگیرند؛ ضربه های اخیر به خصوص به ستون فقرات یا قفسه سینه؛ دریافت اخیر آزمایش‌های عملکرد ریوی یا درمان تنفسی؛ قرار گرفتن در معرض دودهای شیمیایی یا گرد و غبار معدنی مانند آزبست؛ سابقه خانوادگی اختلالاتی مانند فیبروز سیستیک و نوروفیبروماتوز را که می تواند باعث بیماری نفوذی منتشر ریه شود؛

سراسیمگی (آشفتگی)

آشفتگی به حالتی از برانگیختگی بیش از حد، افزایش تنش و تحریک پذیری اشاره دارد که می تواند منجر به سردرگمی، بیش فعالی و خصومت آشکار شود. سراسیمگی می تواند ناشی از یک علت سمی (سموم)، متابولیک یا عفونی ؛ آسیب مغزی؛ یا یک اختلال روانی باشد؛ همچنین می تواند ناشی از درد، تب، اضطراب، مصرف و ترک دارو، واکنش های حساسیت مفرط و اختلالات مختلف باشد. ممکن است به تدریج یا ناگهانی ایجاد شود و برای چند دقیقه یا چند ماه ادامه یابد. بی قراری خفیف یا شدید با افزایش تب، درد، استرس یا محرک های خارجی بدتر می شود. آشفتگی به تنهایی صرفاً نشان دهنده تغییر در وضعیت بیمار است.

فشار خون پایین

فشار خون پایین به فشار داخل عروقی ناکافی برای حفظ اکسیژن مورد نیاز بافت های بدن اشاره دارد. ممکن است ناشی از شرایط مختلف، از جمله شوک، اختلالات قلبی عروقی، تنفسی، عصبی یا متابولیک باشد. به طور معمول، خواندن زیر 90/60 میلی‌متر جیوه، یا افت 30 میلی‌متر جیوه از سطح پایه، فشار خون پایین در نظر گرفته می‌شود. می تواند منعکس کننده فضای داخل عروقی منبسط شده، کاهش حجم داخل عروقی یا کاهش برون ده قلبی باشد.