نویان

ضربان سریع قلب (Tachycardia)

توضیحات

تاکی‌کاردی به معنی ضربان سریع قلب است که به طور معمول به ضربان قلب بالای 100 ضربه در دقیقه اطلاق می‌شود. این وضعیت می‌تواند به دلایل مختلفی از جمله مشکلات قلبی، اختلالات الکترولیتی، و شرایط دیگر ایجاد شود. تاکی‌کاردی می‌تواند به صورت مداوم یا متناوب ظاهر شود و ممکن است نیاز به بررسی و درمان داشته باشد

پیشرفت طبیعی علامت

تاکی‌کاردی می‌تواند به طور موقت یا دائمی ایجاد شود و ممکن است به مشکلات جدی‌تری مانند نارسایی قلبی، حمله قلبی، یا سکته قلبی منجر شود. درمان شامل شناسایی و درمان علت زمینه‌ای، استفاده از داروها، و در برخی موارد، درمان‌های تخصصی مانند کاردیوورژن یا کاتتریزاسیون است.

تغییرات در مکانیزم بدن

مدیریت تاکی‌کاردی شامل درمان علت زمینه‌ای، استفاده از داروهای ضدآریتمی، و در برخی موارد، درمان‌های تخصصی برای تنظیم ضربان قلب است. پیگیری منظم با پزشک برای نظارت بر وضعیت قلب و تنظیم درمان ضروری است.

مشکلاتی که ممکن است ایجاد شود

افزایش نیاز به اکسیژن: ضربان سریع قلب نیاز به اکسیژن بیشتری برای بافت‌ها و عضلات قلب دارد. اختلال در پمپاژ خون: ضربان سریع می‌تواند به کاهش کارایی پمپاژ خون و اختلال در گردش خون منجر شود. خطر سکته قلبی: تاکی‌کاردی می‌تواند به اختلال در ریتم قلب و افزایش خطر سکته قلبی منجر شود. احساس ضعف و خستگی: ضربان سریع قلب می‌تواند به احساس ضعف و خستگی عمومی منجر شود.

بیماری های مرتبط

آمبولی ریه

آمبولی ریه یکی از انواع خطرناک بیماری های ریوی است. گاهی درنتیجه ایجاد لخته در سیاهرگ‌های عمقی یا در اثر شکستگی استخوان یا شرایطی مشابه، یک لخته خون یا چربی یا بافت یا حتی هوا وارد رگ‌ می‌شود. این لخته به سمت قلب و سپس به سمت ریه حرکت می‌کند و در سرخرگ‌های ریه جا خوش می‌کند. در اثر این اتفاق جریان خون ورودی به ریه مسدود می‌شود، میزان اکسیژن ریه‌ها پایین آمده و فشار خون در شریان‌های وریدی بالا می‌رود. اگر لخته‌ای در مجاری و رگ‌ها ایجاد شود و همان‌جا بماند، به آن جمع شدن خون در سیاهرگ یا ترومبوز thrombus می‌گویند. ترومبوز سیاهرگ عمقی می‌تواند منجر به آمبولی ریه شود. اما اگر لخته از دیواره رگ جدا شده و به سمت سایر اندام بدن حرکت کند، به آن آمبولوس embolus یا آمبولی گفته می‌شود. نوع نادری از این آمبولی به نام آمبولی ریه در بارداری وجود دارد. در این نوع آمبولی معمولاً در طول زایمان یا بلافاصله پس از تولد نوزاد روی می‌دهد. به این صورت که قسمتی از مایع آمنیوتیک اطراف جنین وارد جریان خون مادر شده و به سمت ریه‌ها حرکت می‌کند. در درمان آمبولی ریه، سرعت حرف اول را می‌زند. چراکه هرگونه تعلل در درمان، باعث آسیب به قلب یا ریه شده و حتی موجب مرگ ‌شود. با شناخت علائم آمبولی ریه و مراجعه زودهنگام به متخصص ریه می‌توان از عوارض جدی این بیمار جلوگیری کرد.

ادم ریه

ادم ریوی زمانی اتفاق می‌افتد که مایع در کیسه‌های هوایی ریه‌ها جمع می‌شود و تنفس را دشوار می‌کند. این بیماری در تبادل گازی (دریافت اکسیژن و انتقال آن به خون و خارج کردن دی‌اکسیدکربن) اختلال ایجاد می‌کند و می‌تواند باعث نارسایی تنفسی شود. ادم ریوی می‌تواند حاد (به طور ناگهانی) یا مزمن (در طول زمان آهسته‌تر رخ دهد) باشد. ادم حاد ریوی یک اورژانس پزشکی است و نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد. یکی از شایع‌ترین علل ادم ریوی نارسایی احتقانی قلب (Congestive heart failure) است که در آن قلب نمی‌تواند نیاز بدن را تأمین کند.

پانکراتیت

پانکراتیت التهاب و تورم پانکراس است. لوزالمعده در پشت شکم و در سمت چپ آن و نزدیک به ابتدای روده کوچک (اثنی عشر) قرار دارد.

فاویسم

بیماری فاویسم یک بیماری خونی و ارثی است که به دلیل نقص یا کمبود یک آنزیم در گلبول‌های قرمز به وجود می‌آید. این بیماری بدنبال مصرف باقلا( سبز و خام و یا فریز شده)، برخی داروها و یا ابتلا به بعضی از عفونت‌ها در بدن ظاهر می‌شود. همچنین شیر مادر باعث انتقال این بیماری به کودکان زیر یک سال می‌شود.

انسداد شریان مزانتریک

انسداد شریان مزانتریک (Mesenteric artery occlusion) یک وضعیت جدی و تهدیدکننده حیات است که در آن یکی از شریان‌های اصلی که خون‌رسانی به روده‌ها را انجام می‌دهد، مسدود می‌شود. این انسداد باعث کاهش جریان خون به روده‌ها می‌شود که در صورت عدم درمان سریع، می‌تواند به آسیب بافتی و مرگ بافت روده منجر شود.