تشخیص بیماری هوشمند نویان

اختلال هراس

همه‌ی ما در طول زندگی بارها دچار احساساتی چون ترس و اضطراب شده‌ایم، زیرا این واکنش‌ها کاملا طبیعی هستند و بدن در مواقع لازم این واکنش‌ها را از خود نشان می‌دهد. اختلال هراس یا پانیک (panic) نیز شرایط مشابهی دارد، یعنی فرد دچار این اختلال به‌طور منظم حملات ناگهانی وحشت و ترس را تجربه می‏‌کند که اغلب این واکنش‌ها بدون دلیل خاصی هستند، اما حمله پانیک یا اختلال هراس چیست؟ در ادامه مقاله تصمیم داریم به سوال اختلال هراس چیست پاسخ دهیم و هرآنچه باید درباره‌ی این اختلال (panic disorder) بدانید را نیز در اختیارتان قرار دهیم. اما حمله پانیک چیست؟ حمله پانیک یک نوع ترس یا هراس شدید است که در صورت عدم وجود خطر واقعی یا علت ظاهری باعث واکنش‌های شدید جسمی می‌شود. حملات پانیک بسیار ترسناک هستند، زیرا ممکن است فکر کنید که کنترل خود را از دست داده‌اید، تنفس شما متوقف شده است، دچار حمله قلبی شده‌اید یا حتی در حال مرگ هستید. طبق ویرایش پنجم دستورالعمل تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM-5)، منظور از حمله پانیک افزایش ناگهانی ترس یا ناراحتی شدید است که در عرض چند دقیقه به اوج خود می‌رسد.

علائم اختلال هراس:

احساس بروز یک خطر قریب‌الوقوع

ضربان قلب سریع

تعریق

لرزش بدن

تنگی نفس

گرگرفتگی

تهوع:

تَهَوُّع نوعی حالت است که قبل از بالا آوردن غذا از لوله گوارش به بیرون دهان احساس می‌شود. نوعی احساس است همراه با حرکت معکوس اندام‌های گوارشی که معده برای بیرون‌راندن چیزی که در داخل آن است، انجام می‌دهد. در این حالت انسان وادار به استفراغ می‌شود.

گرفتگی شکم

درد در قفسه سینه

سردرد:

سردرد یکی از شایع‌ترین شکایت‌های بیماری‌ها است که در بیشتر موارد عِلَلی خوش‌خیم دارد و نیاز به درمان خاصی جز علامت درمانی ندارد، ولی در بعضی از موارد بسیار شدید و غیرقابل تحمل یا نشانه بیماری‌های خطرناک مانند تومور مغزی است. درمان سردرد بستگی به عامل ایجادکننده سردرد دارد.

سرگیجه:

حالت چرخش دورانی در سر می‌گویند. می‌توان سرگیجه را این طور توصیف کرد که گویا فرد در حال حرکت است یا همه چیز به دور او می‌چرخد. نوعی حالت گیجی یا عدم تعادل، که فرد احساس می‌کند نمی‌تواند روی پا بایستد. سرگیجه به تنهایی یک بیماری نیست بلکه نشانه‌ای از بیماری محسوب می‌شود.

احساس سوزن سوزن شدن در دست و پا

ترس از دست دادن کنترل بدن

ترس از مردن

متخصصانی که میتوانند به شما کمک کنند:

روانپزشکی و روان‌شناسی

دارو هایی که ممکن است در درمان شما موثر باشند:

آلپرازولام:

قرص آلپرازولام یک داروی ضد اضطراب با عملکرد سریع است که برای درمان اختلالات اضطراب، اختلالات خواب و افسردگی استفاده می‌شود. این دارو از خانواده بنزودیازپین‌ها (benzodiazepines) است و مصرف آن موجب کاهش اضطراب، افزایش آرامش و بهبود خواب می‌شود. بسیاری از افراد این دارو را با نام تجاری آن زاناکس (Xanax) می‌شناسند. داروی آلپرازولام باعث کاهش فعالیت‌های عصبی در مغز می‌شود. به عبارت دیگر، این دارو با افزایش ایجاد ترکیبی از اسید گاما امینوبوتیریک (GABA) در مغز اضطراب و استرس را کاهش می‌دهد.

عوارض جانبی آلپرازولام: برخی افراد بعد از مصرف داروی آلپرازولام دچار واکنش‌های آلرژیک مثل کهیر، تنگی نفس، تورم صورت و زبان و گلو می‌شوند. آلپرازولام ممکن است تنفس شما را آهسته کند و مشکلاتی جدی برای سلامتی شما ایجاد شود. از رایج‌ترین عوارض جانبی داروی آلپرازولام می‌توان به خواب‌آلودگی، سرگیجه و احساس سبکی سر اشاره کرد. در ادامه می‌توانید با دیگر عوارض جانبی آلپرازولام آشنا شوید. یبوست افت فشارخون از دست دادن حافظه خواب‌آلودگی خشکی دهان سرگیجه مشکلات تعادل مشکل در تمرکز مشکل در صحبت کردن تغییرات در میل جنسی تغییر وزن تغییر در اشتها حتما قبل از تهیه این قرص به روانشناس مراجعه کنید.

پاروکستین:

داروی پاروکستین داروی ضد افسردگی است که برای درمان افسردگی، حمله پانیک (هراس) یا وحشت‌زدگی، اختلال وسواس اجباری یا OCD، اختلالات اضطرابی و اختلال استرس پس از سانحه استفاده می‌شود. این دارو می‌تواند خلق و خو، خواب، اشتها و میزان انرژی شما را بهبود بخشد و به بهبود علاقه‌ی شما به زندگی روزمره کمک کند. داروی پاروکستین ترس، اضطراب، افکار ناخواسته و تعداد حملات پانیک را کاهش دهد. هم‌چنین داروی پاروکستین می‌تواند انجام کارهای مکرر و وسواس گونه مانند شست‌وشوی دست‌ها، شمارش و بررسی کردن را، که باعث ایجاد اختلال در زندگی روزمره می‌شود، کاهش دهد. داروی پاروکستین برای درمان افسردگی، اختلال هراس، اختلال وسواس، اختلالات اضطرابی و اختلال استرس پس از سانحه استفاده می‌شود.

عوارض جانبی پاروکستین: عوارض جانبی مصرف داروی پاروکستین در صورتی که پزشک داروی پاروکستین را برای شما تجویز کرده است مطمئن باشید فوائد آن بیش از مضراتش بوده است. همچنین لازم است بدانید اکثر افرادی که داروی پاروکستین را مصرف کرده‌اند عوارض جدی این دارو را تجربه نکرده‌اند. عوارض جانبی رایج: تهوع خواب‌آلودگی سرگیجه مشکل در خواب از دست دادن اشتها ضعف خشک شدن دهان عرق کردن بیش از حد تاری دید و خمیازه کشیدن مداوم. عوارض جانبی جدی: در صورتی که عوارض جانبی خطرناکی مانند موارد زیر را تجربه کردید به سرعت به پزشک مراجعه کنید: لرزش بی‌قراری ناتوانی در حفظ تعادل بدن کاهش میل جنسی یا تغییر در توانایی جنسی کرخت شدن و بی‌حسی اعضای بدن مور مور شدن کبودی و خون‌ریزی آسان تپش قلب سریع و نامنظم ضعف عضلانی اسپاسم عضلانی و تشنج. عوارض جانبی بسیار جدی: در صورت ابتلا به عوارض جانبی بسیار جدی مانند موارد زیر به سرعت از مرکز فوریت‌های پزشکی کمک بگیرید: تیره شدن رنگ مدفوع استفراغی که مانند تفاله‌ی قهوه به نظر می‌رسد درد تورم و قرمز شدن چشم گشاد شدن مردمک چشم و تغییرات بینایی مانند دیدن رنگین‌کمان در اطراف چراغ در شب. واکنش آلرژیک جدی: لازم است بدانید که واکنش آلرژیک جدی در مورد داروی پاروکستین نادر است. با این وجود اگر واکنش آلرژیک جدی ای مثل موارد زیر را تجربه کردید به سرعت از مرکز فوریت‌های پزشکی کمک بگیرید. با توجه به اینکه لیست عوارض کامل نیست ممکن است با عارضه ای برخورد کنید که ذکر نشده باشد. در این موارد با پزشک یا دکتر داروساز مشورت کنید.

نفازودون:

نفازودون برای درمان افسردگی استفاده می شود. این دارو جزو دسته دارویی تعدیل کننده های سروتونین است که با افزایش مقدار یک سری از مواد طبیعی در مغز که برای حفظ تعادل روانی لازم اند عمل می کند.

عوارض جانبی نفازودون: عوارض شایع خطرناک این دارو عبارت است از: تغییر در بینایی راش های پوستی راه رفتن های غیر نرمال تاری دید اختلال در تمرکز چشم عوارض شایع با ریسک خطر کمتر: تحریک پذیری لرز گیجی یبوست اسهال اختلال خواب سرگیجه خواب آلودگی خشکی دهان تب ضعف کلی سردرد سختی در هضم غذا تهوع قرمز شدن موقت صورت و گردن استفراغ عوارض نسبتا شایع جدی نفازودون : برونشیت درد در چشم التهاب بافت پوششی معده و روده خارش کاهش فشارخون سختی در تنفس فشارخون وضعیتی پایین کاهش هماهنگی ماهیچه ها عوارض نسبتا شایع کم ریسک : حس سوزن سوزن شدن در پوست تغییر علاقه مندی در رابطه جنسی درد در سینه ها سرفه تشنگی بیش از حد احساس خصومت زیاد ورم در دست و پا سندروم شبیه سرماخوردگی گرسنگی زیاد درد مفاصل از دست دادن حافظه سفتی گردن اختلال در چشیدن مزه ها تحریک شدن گلو درد معده درد در زمان رابطه جنسی خارش در ناحیه تناسلی خشونت صدا درد ناحیه مثانه تکرر ادرار

ونلافاکسین:

ونلافاکسین برای درمان افسردگی استفاده می‌شود. این دارو ممکن است سطح انرژی و احساسات شما بهبود ببخشد. ونلافاکسین به عنوان مهارکننده باز جذب هورمون سروتونین (SSRI) شناخته می‌شود.

عوارض جانبی ونلافاکسین: مصرف ونلافاکسین ممکن است منجر به عوارضی مانند تهوع، خواب آلودگی، خشکی دهان، افزایش تعرق، یبوست، از دست دادن اشتها، تاری دید، مشکلات خواب و خمیازه شود. اگر هر یک از این عوارض ادامه یافت یا بدتر شد به سرعت با پزشک خود تماس حاصل کنید. در صورتی که پزشک داروی ونلافاکسین را برای شما تجویز کرده است مطمئن باشید فوائد آن بیش از مضراتش بوده است. همچنین لازم است بدانید اکثر افرادی که داروی ونلافاکسین را مصرف کرده‌اند، عوارض جدی این دارو را تجربه نکرده‌اند. همچنین این دارو ممکن است باعث افزایش فشار خون شود. به صورت منظم فشار خون خود را بررسی کنید و نتایج آن را با پزشک در میان بگذارید. چنانچه با عوارضی جدی این دارو مانند خونریزی یا کبودی غیر طبیعی، کاهش توان یا میل جنسی (تاخیر در انزال)، گرفتگی عضلانی و لرزش را تجربه کردید سریعا با فوریت‌های پزشکی تماس بگیرید. همچنین اگر عوارض نادر اما جدی این دارو مانند سرفه‌ای که رفع نشد، تنگی نفس، درد قفسه سینه، سردرد شدید و ضربه‌ای، مدفوع خونی یا تیره، استفراغی که مانند تفاله‌ی قهوه به نظر برسد، درد/تورم یا سرخی چشم، گشادی مردمک، تغییرات بینایی (مانند دیدن رنگین کمان دور منابع نوری موقع شب) و تشنج را مشاهده کردید سریعا با پزشک تماس بگیرید. این دارو سطح سروتونین را در بدن افزایش می‌دهد و به ندرت بیماری بسیار جدی به نام سندروم/مسمومیت سروتونین دیده شده است. همچنین این خطر با استفاده از دیگر داروها که باعث افزایش سطح سروتونین می‌شوند افزایش می‌یابد لذا تمام داروهایی که مصرف می‌کنید را به اطلاع پزشکتان برسانید. اگر عوارضی مانند تپش قلب، توهم، ناهماهنگی در حرکات، سرگیجه شدید، تهوع، استفراغ و اسهال شدید، لرزش ماهیچه‌ای، تب بی‌دلیل، آشفتگی و بی‌حوصلگی بی‌دلیل را تجربه کردید سریعا با فوریت‌های پزشکی تماس بگیرید. لازم است بدانید واکنش آلرژیک جدی در مورد داروی ونلافاکسین نادر است. با وجود این اگر واکنش آلرژیک جدی‌ای مثل علائم پوستی، خارش، تورم (مخصوصا در صورت، زبان و گلو)، گیجی شدید و اختلال تنفسی را تجربه کردید، سریعا از فوریت های پزشکی کمک بگیرید. با توجه به اینکه لیست عوارض کامل نیست، ممکن است با عارضه‌ای برخورد کنید که ذکر نشده باشد. در این موارد با پزشک یا دکتر داروخانه مشورت کنید.

بوسپیرون:

بوسپیرون (Buspirone) از جمله داروهای ضد اضطراب است که اولین بار در سال ۱۹۸۶ مورد تائید سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) قرار گرفت. این دارو با اثر بر سیستم عصبی مرکزی (مغز) در کاهش علائم اضطراب همچون سرگیجه، تپش قلب، گرگرفتگی و تعریق کف دست نقش دارد. البته این دارو اثرات ضد اضطرابی سریع ندارد و اثرات آن معمولاً ۲ تا ۴ هفته پس از شروع درمان تظاهر می­کند. علاوه بر کاربرد رایج در درمان اختلالات اضطرابی، از بوسپیرون در درمان افسردگی و اختلال کمبود میل جنسی استفاده می­شود.

عوارض جانبی بوسپیرون: در صورتیکه داروی خود را طبق دستور پزشک مصرف می­کنید خیلی نگران عوارض جانبی آن نباشید. مهمولاً بوسپیرون بر خلاف سایر داروهای ضد اضطرابی به خوبی تحمل شده و خواب آلودگی یا وابستگی فیزیکی ایجاد نمی­کند. با این وجود اگر دچار سر درد، سرگیجه، خستگی، بی­قراری و یا کرختی شدید و این علائم پایدار بود حتما با پزشک مشورت کنید. معمولاً واکنش آلرژیک جدی در مورد بوسپیرون مشاهده نشده اما در صورت بروز علائم شدید آلرژی مانند خارش پوست، تورم زبان و گلو و تنگی نفس سریعاً به اورژانس مراجعه کنید.

توجه کنید که مصرف خودسرانه دارو ممکن است عواقب برگشت ناپذیری داشته باشد پس حتما قبل از مصرف هر گونه دارو با یک پزشک متخصص مشورت کنید.