تشخیص بیماری هوشمند نویان

تیفوس

تیفوس (به فرانسوی: Le typhus) یا تب مُحرِقَه یک بیماری حاد تب‌دار ناشی از یک باکتری (ریکتزیا) منتقله از بندپایان آلوده است. این بیماری دارای سرایت فرد به فرد نیست. این عفونت ممکن است پوست، دستگاه عصبی مرکزی، لولهٔ گوارش و عضلات را درگیر سازد.

تیفویید

حَصْبه، تیفوئید یا تب تیفوئید یک بیماری عفونی است که در اثر عفونت باکتری Salmonella enterica سویه تیفی ایجاد می‌شود. این بیماری واگیردار بوده و از طریق آب و غذای آلوده به مدفوع شخص بیمار گسترش می‌یابد.

جداشدگی شبکیه

جداشدگی شبکیه یا پارگی شبکیه (بافت گیرنده نور در پشت چشم) از سایر بافت‌های چشم. این عارضه در همه سنین و هر دو جنس دیده می‌شود. جداشدگی شبکیه یک وضعیت اورژانسی است. علایم شامل افزایش تعداد مگسکها و جرقه‌های نور و بدتر شدن میدان دید در بخش خارجی است که این کار می‌تواند مانند پوشاندن یک پرده بر روی میدان دید تشبیه شود.

جذام

جذام، لپرسی، خوره یا (Leprosy) یک بیماری خطرناک است که به دلیل باکتری مایکوباکتریوم لپرا بروز پیدا می‌کند و علائم آشکاری دارد که بیشترین اثرات آن روی قسمت‌های عصبی بدن و نواحی پوستی فرد بیمار خواهد بود. این بیماری در طول ۶ ماهگی تا ۴۰ سالگی در بدن افراد ایجاد می‌شود و به مرور باعث ایجاد ظاهر بد فرم در نقاط پوستی بدن از جمله بینی، دست‌ها و پاها، بیضه‌ها و لاله‌های گوش خواهد شد. همچنین بیماری جذام یک بیماری قابل درمان است كه در صورت تشخیص به موقع، بهبود پیدا می‌كند.

جرب

گال یک بیماری پوستی است که توسط کنه گال به نام Sarcoptes scabiei ایجاد می‌شود که یک گونه کنه میکروسکوپی هشت پا است. این کنه‌های میکروسکوپی در صورت عدم درمان می‌توانند ماه‌ها روی پوست شما زندگی کنند. آنها در سطح پوست شما تکثیر می‌شوند و سپس برای تخم‌گذاری در آن فرو می‌روند. این امر باعث ایجاد بثورات قرمز و خارش‌دار روی پوست شما می‌شود. گال یک بیماری مسری است و می‌تواند به راحتی از طریق تماس فیزیکی نزدیک، استفاده از لباس مشترک یا استفاده از رختخواب مشترک منتقل شود. این امر باعث می‌شود که شیوع بیماری در محیط‌های نزدیک، مانند خانواده، گروه مراقبت از کودکان، کلاس مدرسه یا خانه سالمندان، سرعت بالایی داشته باشد. اگرچه خارشتَک می‌تواند آزاردهنده باشد، اما معمولا به خوبی درمان می‌شود و می‌توان با استفاده از تکنیک‌هایی، کنه‌ها را از بین برد. درمان اغلب شامل داروهایی است که کنه‌ها و تخم‌های آنها را از بین می‌برند. از آنجایی که جرب بسیار مسری است، پزشکان معمولاً درمان را برای افرادی که به طور مکرر با فرد مبتلا به گال در تماس هستند توصیه می‌کنند.

جفت سرراهی

در حاملگی معمولاً جفت در نیمه فوقانی رحم قرار دارد اما گاه جفت در قسمت تحتانی رحم قرار می‌گیرد و دهانه رحم (سرویکس) که محل خروج جنین هنگام زایمان است را به‌طور کامل یا ناقص مسدود می‌کند. به این حالت قرارگیری جفت، جفت سرراهی می‌گویند که ممکن است کامل یا ناقص باشد.

جنون گاوی

بیماری کروتزفلد جاکوب (به انگلیسی: Creutzfeldt–Jakob disease ) (به‌صورت کوته‌نوشت: CJD) یا جنون گاوی یک بیماری عصبی و کشنده تحلیل برنده مغز در انسان است که در اثر پریون‌ها ایجاد می‌شود. این بیماری در دهه ۱۹۲۰ توسط دو عصب‌شناس آلمانی به نام هانس گرهارد کروتزفلد و آلفونس ماریا جاکوب توصیف شد.

جانسون بلیزارد

نشانگان جانسون بلیزارد (به انگلیسی :Johanson–Blizzard syndrome مخفف آن :JBS) یک بیماری نادر است که نحوه توارث آن به صورت اتوزوم مغلوب است و می‌تواند چندین ارگان در بدن را درگیر کند. در این بیماری لوزالمعده، جمجمه و گوش تکامل غیرطبیعی دارند و عقب ماندگی ذهنی، اختلال شنوایی و اختلال رشد با آن همراهی دارد.

چاقی (بیماری)

چاقی (Obesity) و اضافه وزن جز همان چربی‌های اضافه‌ایی که دور شکم، پهلو، ران و باسن می‌بینید، چیز دیگری نیست. وقتی ذخایر چربی بدن بیش از حد طبیعی می‌شود، با این مشکل و یا شاید بهتر باشد بگوییم با این بیماری مواجه می‌شوید.

چاگاس

بیماری شاگاس (Chagas disease) یک بیماری التهابی و عفونی است که توسط انگل Trypanosoma cruzi که در مدفوع تریاتومین (ردوئید) یافت می شود، به وجود می آید. بیماری شاگاس در آمریکای جنوبی ، آمریکای مرکزی و مکزیک که محل اصلی زندگی تریاتومین است، شایع تر از دیگر نقاط جهان است. البته موارد نادری از مبتلایان به بیماری شاگاس در جنوب ایالات متحده نیز یافت شده است. بیماری چاگاس همچنین به عنوان بیماری تریپانوزومیازیس آمریکایی نیز شناخته می شود. در صورت عدم درمان به موقع این بیماری، چاگاس می تواند منجر به بروز مشکلات جدی قلبی و گوارشی در فرد مبتلا شود. درمان بیماری چاگاس با هدف کشتن انگل در عفونت حاد و مدیریت علائم و نشانه ها در مراحل بعدی انجام خواهد گرفت. همچنین اقداماتی وجود دارد که خود فرد می تواند برای جلوگیری از عفونت از آن ها استفاده کند.

حاملگی خارج رحمی

علت اصلی بارداری خارج از رحم رشد جنین در محلی غیر از رحم است. روند لقاح تخمک و اسپرم به این صورت است که تخمک پس از آزادسازی از تخمدان، به داخل لوله‌های فالوپ می‌رود. اسپرم نیز از مسیر واژن خود را به لوله‌ها می‌رساند و در آن‌جا با تخمک لقاح می‌یابد. با آغاز رشد رویان، در مدت ‌زمان کوتاهی سلول تخم به سمت رحم حرکت می‌کند و در آن‌جا به رشد خود تا زمان تولد ادامه می‌دهد. در برخی موارد، تخمک لقاح‌یافته به تخمدان برمی‌گردد و یا در همان لوله فالوپ یا بخش دیگری از حفره شکمی باقی می‌ماند و به رشد خود ادامه می‌دهد. از آنجایی که سایر نقاط ذکر شده، فضای کافی برای بزرگ شدن جنین را ندارند؛ لذا بافت این نقاط پس از چند هفته متورم گشته و پاره می‌شود و همین امر، خونریزی داخلی و مرگ مادر را در پی خواهد داشت.

حاملگی طول کشیده

بارداری که بیش از ۴۲ هفته طول بکشد، بارداری طول کشیده یا پس از موعد نامیده می‌شود. حاملگی پس از موعد با افزایش خطر مرگ و میر و عوارض جنینی و نوزادان و همچنین افزایش مشکلات مربوط به مادر همراه است. بارداری طول کشیده، همچنین با افزایش هزینه‌های مربوط به نظارت بر جنین قبل از زایمان و القای زایمان همراه است و می‌تواند منبع اضطراب قابل توجهی برای خانم‌های باردار باشد. برای آشنایی بیشتر با حاملگی طول کشیده و عوارض جنینی و مادری ناشی از آن با این مقاله از رسا همراه باشید.

حاملگی نابجا

گاهی تخمک بارور شده به سوی رحم نمی‌رود و در بین راه، مثلاً درون لوله فالوپ (لوله رحم) لانه گزینی نموده و آغاز به رشد می‌کند یا حتی اصلاً وارد لولهٔ فالوپ نمی‌شود و در لگن یا داخل حفره صفاقی آغاز به رشد می‌کند، که به این حالت‌ها بارداری نابجا می‌گویند.

خار پاشنه

خار پاشنه یک توده‌ی استخوانی است که می‌تواند در زیر پای فرد ایجاد شود. خار پاشنه که با نام استئوفیت نیز شناخته می‌شود، ممکن است تیز، قلاب‌مانند و یا قفسه‌مانند و طبقه‌ای باشد. خار پاشنه از زیر پاشنه‌ی پا به سمت قوس پا (وسط پا) رشد می‌کند. این منطقه از پا، فاسیای پلانتار یا غلاف کف پایی یا نیام کف پایی نامیده می‌شود.

خروسک

خروسک یا لارنگوتراکئوبرونشیت (laryngotracheobronchitis) به التهاب حنجره، نای، نایژه‌های اصلی گفته می‌شود. به علت تنگ بودن مجاری تنفسی در بچه‌ها ریسک ابتلا به انسداد مجاری هوایی به دلیل تورم و التهاب بیشتر است. لارنگوتراکئوبرونشیت در فصل پاییز و زمستان رخ می‌دهد و اغلب به فرم خفیف خود محدود شونده، تظاهر می‌یابد.

خستگی مزمن

سندرم خستگی مزمن، (CFS) نوعی اختلال پیچیده‌ای است که با خستگی شدید مشخص می‌شود و هیچ علت مشخصی ندارد. سندروم خستگی مزمن با هیچ بیماری پزشکی قابل توضیح نیست. ممکن است خستگی با فعالیت جسمی یا روانی بدتر شود اما با استراحت بهبود نیابد. این بیماری همچنین به‌عنوان بیماری تحمل سیستمیک (SEID) یا آنسفالومیلیتیت میالژیک (ME) شناخته می‌شود. گاهی اوقات به‌صورت مختصر به‌عنوان سندرم خستگی مزمن بیان می‌شود. علت سندرم خستگی مزمن ناشناخته است، اگرچه تئوری‌های بسیاری مانند عفونت‌های ویروسی تا استرس روانی در مورد آن وجود دارد. برخی از متخصصان معتقدند که ممکن است ترکیبی از عوامل باعث ایجاد این سندرم شود. هیچ آزمایش واحدی برای تأیید تشخیص آن وجود ندارد و پزشک می‌تواند برای رد و یا تائید کردن بیماری‌های دیگر که علائم مشابهی با این بیماری دارند، انواع آزمایش‌ها پزشکی را تجویز کنند.

خشکی دهان

خشکی دهان یا اگزوستوما وضعیتی است که با عدم تولید بزاق در دهان مشخص می‌شود. این اتفاق می‌تواند ناشی از عوامل مختلفی مانند مصرف دارو، بیماری زمینه‌ای و کم آبی بدن باشد. روش‌ درمانی معمولا شامل نوشیدن آب فراوان، پرهیز از مصرف محرک‌ها و غذاهای خاص و رعایت بهداشت دهان و دندان است.

بیماری خراش گربه

بیماری خراش گربه یا چنگ گربه (به انگلیسی: Cat-scratch disease ) از بیماری‌های منتقله از حیوانات به انسان است. انتقال بیماری در بیش از ۹۰ درصد موارد در اثر پنجه زدن و گاهی لیس زدن بچه گربه به بدن کودک است و گهگاه نیز توسط سگ‌ها یا خار و تراشه‌های چوب که با سگ و گربه در ارتباط بوده منتقل می‌شود.

خونریزی دستگاه گوارشی تحتانی

دستگاه گوارش شما از مری، معده، روده کوچک، روده بزرگ، رکتوم (راست روده) و مقعد تشکیل شده است. خونریزی گوارشی می‌تواند در هر یک از این اندام‌ها رخ دهد. به خونریزی مری، معده یا قسمت ابتدایی روده کوچک (دئودنوم یا اثنی عشر)، «خونریزی دستگاه گوارش فوقانی» و به خونریزی قسمت انتهایی روده کوچک، روده بزرگ، رکتوم و مقعد «خونریزی دستگاه گوارش تحتانی» می‌گویند. سطح خونریزی می‌تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد و حتی زندگی شما را در معرض خطر قرار دهد.

خونریزی دستگاه گوارشی فوقانی

خونریزی دستگاه گوارشی فوقانی در اثر صدمه و آسیب موضعی ایجاد می‌شود که سبب زخم مخاط دستگاه گوارش می‌شود. خونریزی‌های دستگاه گوارش (GIB) به دو دسته با منشأ فوقانی و تحتانی تقسیم می‌شوند. خونریزی‌هایی که در قسمت اثنی عشر به بالا رخ داده باشند، خون ریزی دستگاه گوارش فوقانی (UGIB) نامیده می‌شوند.

خونریزی مغزی

خونریزی مغزی(به انگلیسی: Intracranial hemorrhage ) نوعی خونریزی داخلی درون فضای جمجمه است که به دلیل پاره شدن عروق مغزی بر اثر ضربه به سر، فشارخون بالا، آنوریسم عروقی و دلایل دیگر رخ می‌دهد. خونریزی مغزی دارای تفاوت‌هایی با سکته مغزی است.

درماتومیوزیت

بیماری درماتومیوزیت یک بیماری چندارگانی اتوایمیون است که می‌تواند اطفال و بالغین را درگیر کند. دراین بیماری میوپاتی التهابی به همراه یافته‌ها و نشانه‌های مشخص پوستی دیده می‌شود. ضایعات پوستی معمولاً زودتر از میوپاتی تظاهر می‌کند ولی گاه می‌تواند همراه یا بعد از آن هم دیده شود.

درماتیت

درم به معنی پوست و itis به معنی التهاب است. مهم‌ترین نوع درماتیت، اگزما (به‌خصوص اگزمای آتوپیک) است. گاهی اگزما و درماتیت، معادل در نظر گرفته می‌شوند. به هر نوع ضایعهٔ پوستی که ماهیت اصلی و اولیهٔ آن واکنش التهابی باشد درماتیت گفته می‌شود.

دژنراسیون ماکولا

تباهی لکه زرد یا دژنراسیون ماکولا (به انگلیسی: Macular degeneration ) (AMD or ARMD)، شایعترین علت کوری در افراد مسن است. در این بیماری ماکولا یا لکه زرد تخریب می‌شود. ماکولا قسمت حساس به نور شبکیه و مسئول دید مستقیم و واضح است که برای کارهای دقیق مثل خواندن و رانندگی لازم است.

دکولمان جفت

دکولمان جفت یا کندگی جفت (به انگلیسی: Placental abruption) به معنی جداشدن ناگهانی جفت از آندومتر می‌باشد که می‌تواند ناقص یا کامل باشد. چون در دکولمان کامل، خون مادر به جفت نمی‌رسد از این‌رو جنین دچار هیپوکسی می‌شود و اگر زایمان به سرعت (اغلب با روش سزارین) انجام نشود جنین قطعاً می‌میرد.

دگرآزاری

سادیسم نوعی اختلال شخصیتی است که فرد مبتلا به آن با آزار رساندن و ناراحت کردن دیگران دچار حس لذت می شود. این آزار می تواند روحی روانی باشد یا فیزیکی. افراد سادیستی مدام حالاتی مانند خشونت و پرخاشگری را از خود بروز می دهند و شخصیت ضد اجتماعی دارند. این افراد فاقد همدلی و نگرانی در مورد دیگران هستند و از تحقیر و رنج کشیدن آنها لذت می برند. مطالعات نشان داده اند این افراد نه تنها از آزار دادن دیگران لذت می برند بلکه از مشاهده آزار دیدن فردی توسط دیگری نیز دچار لذت می شوند.

بیماری دوپویترن

بیماری وایکینگ (به انگلیسی: Viking disease ) یا انقباض دوپویترن (به انگلیسی: Dupuytren's contracture ) انقباض و جمع‌شدگی انگشتان دست یا پا است که بعلت بیش‌رویش نیام کف دست یا پا و جمع شدگی آنها، انگشتان در حالت فلکسیون، ثابت می‌مانند.

دوربینی

دوربینی چشم یا هایپروپیا یکی از بیماری های چشم است که دید افراد را دچار مشکل می‌کند. افرادی که مشکل دوربینی دارند، اجسام دور را به وضوح دیده؛ اما اجسام نزدیک را تار می‌بینند. به عنوان مثال شخص در مطالعه کتاب با مشکل روبرو می‌شود. اگر دوربینی چشم شدید باشد، شخص تنها می‌تواند اجسام بسیار دور را ببیند و اجسام نزدیک‌تر را کاملا تار مشاهده می‌کند. اما اگر مشکل خفیف باشد، اجسام نزدیک‌تر با وضوح بهتری دیده می‌شوند. در این افراد چشم نمی‌تواند نور را به‌درستی شکست دهد و تصاویر در فاصله نزدیک تار می‌شوند. این عارضه هم کودکان و هم بزرگسالان را تحت تاثیر قرار می‌دهد. گاهی دررابطه‌با کودکان دوربینی خفیف تا متوسط مشکلی در بینایی ایجاد نمی‌کند. زیرا ماهیچه و عدسی چشم بر این مشکل غلبه می‌کنند. به نقل از webmd در رابطه با انجام آزمایش‌های سلامت چشم: طبق گفته آکادمی چشم‌پزشکی آمریکا بزرگسالانی که مشکل بینایی ندارند، باید از سن ۴۰ سالگی هر ۲ یا ۴ سال یک‌بار معاینه چشم انجام دهند. اگر ۶۵ سال و بالاتر دارید، هر ۱ یا ۲ سال یک‌بار آزمایش دهید. اگر دیابت، فشارخون بالا یا سابقه خانوادگی بیماری چشم دارید، برای معاینه چشم تا ۴۰ سالگی منتظر نمانید. همچنین سلامت چشم نوزادان باید در سنین ۶ ماهگی تا ۱ سالگی بررسی شود. کودکان باید بین سنین ۳ تا ۳٫۵ سالگی، قبل از شروع مدرسه و هر ۱ یا ۲ سال یک‌بار پس از ۷ سالگی، آزمایش بینایی داشته باشند.

دیابت

دیابت نوعی بیماری متابولیکی (مربوط به متابولیسم بدن) و یکی از شایع ترین بیماری های غدد است که با سطح قند خون بالا (گلوکز) همراه است و به دنبال نقص در ترشح انسولین یا عملکرد آن یا هر دو ایجاد می‌شود. سطح بالای گلوکز خون (هیپرگلیسمی) می‌تواند منجر به مشکلات جدی در سلامت شود.

دیابت بارداری

دیابت بارداری به شرایطی گفته می‌شود که افزایش قند خون برای اولین بار، در طی دوران بارداری دیده شود. دیابت بارداری، تقریباً در ۴ درصد از بارداری‌ها بروز می‌کند. علت دقیق دیابت باردای مشخص نیست، ولی وجود برخی از سر نخ‌ها، در تشخیص زودرس این بیماری مؤثر است.

دیابت بی‌مزه

دیابت بیمزه (به انگلیسی: diabetes insipidus ) یک اختلال نادر در سیستم هورمونی است که در آن اغلب کمبود وازوپرسین مشاهده می‌شود. این اختلال هیچ ارتباطی با افزایش قند خون ندارد و فقط به خاطر افزایش حجم ادرار با دیابت مشابهت دارد.

دیالیز

دیالیز یک روش درمانی در کسانی است که کلیه‌هایشان به طور کامل عمل نمی‌کند. این فرآیند، وظیفه تصفیه خون را به عهده می‌گیرد و مواد زاید و سموم را از بدن دفع می‌کند. در واقع، دیالیز کلیه به عنوان جایگزینی برای عملکرد کلیه سالم است و کمک می‌کند تا عملکرد کلیه و کیفیت زندگی بهبود یابد. خون بیمار از طریق یک دستگاه ویژه به ماشین دیالیز متصل می‌شود. این دستگاه با استفاده از فیلترها و غشاهای خاص، مواد زاید، سموم و اضافه آب را از خون جدا می‌کند. سپس خون تصفیه شده به بیمار بازمی‌گردد. دیالیز کلیه معمولا به صورت منظم و در مدت زمان مشخصی بسته به شرایط بیمار و توصیه پزشک، روزانه، چند روز در هفته یا حتی هر دو هفته یکبار انجام می‌شود.

دیسانتری

اسهال خونی یا دیسانتری (Bloody Diarrhea- Dysentery) یک وضعیت بالقوه بحرانی است که در آن خون با مدفوع شل و آبکی مخلوط شده است. خون می­تواند از هر نقطه در طول دستگاه گوارش، از دهان گرفته تا مقعد، منشاء بگیرد. اسهال خونی اغلب نشانه خونریزی دستگاه گوارش به دلیل آسیب به سیستم یا بیماری است. رنگ اسهال خونی قرمز روشن یا قهوه­ای رنگ است و ممکن است به عنوان «هماتوشزی» نامیده شود. در حالی­که ملنا برای توصیف اسهال سیاه، قیری و بدبو استفاده می­شود. اسهال خونی می­تواند در همه گروه­های سنی و جمعیتی رخ دهد. بسته به علت، می­تواند برای مدت کوتاهی (حاد) باشد و زود متوقف شود. وضعیت گذرا در شریطی ایجاد می­شود که اسهال به دلیل عفونت دستگاه گوارش ایجاد شده باشد. اسهال خونی همچنین می­تواند مزمن شود، مانند زمانی که به دلیل بیماری التهابی روده باشد. اسهال به خصوص از نوع خونی باید در نوزادان و کودکان جدی گرفته شود. کم آبی بدن یکی از نگران کننده ترین عوارض اسهال در کودکان است. اسهال خفیف معمولاً باعث از دست دادن مایع قابل توجهی نمی­شود، اما اسهال متوسط یا شدید می تواند بدن را کم آب کند. کم آبی شدید خطرناک است و می تواند باعث تشنج، آسیب مغزی و حتی مرگ شود. از این گذشته از دست رفتن خون از بدن کودکان و نوزادان می تواند سبب کنخونی شدید، کم آبی، آسیب به کلیه و سایر عوارض جدی شود و حتما لازم است به وسیله دکتر اسهال بررسی شود.

دیستروفی عضلانی

دیستروفی ماهیچه‌ای یک سلسله بیماری‌های بسیار حاد ژنتیکی پیشرونده وابسته به کروموزوم هاست که باعث تخریب یا اختلال در بافت ماهیچه‌ای می‌شود. دیستروفی ماهیچه‌ای شامل ۹ نوع بیماری است که نمونه شاخص و شدید آن دیستروفی ماهیچه‌ای دوشن است. دیستروفی ماهیچه‌ای غیرقابل درمان است و تاکنون هیچ دارویی برای درمان آن ساخته نشده‌است.

دیستروفی ماهیچه‌ای دوشن

دیستروفی عضلانی دوشن (Duchenne muscular dystrophy; DMD) شایع‌ترین آتروفی عضلانی کودکان است. این بیماری غیر-قابل درمان که وراثت وابسته به جنس مغلوب دارد، با از بین رفتن عضله و ناتوانی راه رفتن مشخص شده و باعث می‌شود بیمار در سن ۱۳ سالگی به ویلچر وابسته شود. طولانی‌تر شدن مدت راه رفتن بیمار بزرگ‌ترین کمک درمانی است.

دیستروفی ماهیچه‌ای فاسیو اسکاپولو هومورا

دیستروفی عضلانی فاسیواسکاپولوهومرال به اختصار FSH یا FSHD نامیده می شود. یک اختلال ارثی عضلانی ژنتیکی است که بر عضلات صورت، شانه‌ها، بالای بازوها و ساق پا تأثیر می‌گذارد. به تدریج این عضلات ضعیف و کوچک و دچار آتروفی می شوند. FSHD یکی از انواع مختلف دیستروفی عضلانی است که هر کدام از آن ها علت ژنتیکی، علائم بالینی، شدت و سرعت پیشرفت متفاوتی دارد. FSHD سومین شکل رایج دیستروفی عضلانی پس از دیستروفی عضلانی دوشن و دیستروفی میوتونیک است. علائم بیماری معمولاً قبل از ۲۰ سالگی ظاهر می شوند. این بیماری به تدریج بدتر می شود و باعث ضعف در سایر قسمت های بدن می شود. اکثر کودکان مبتلا به FSHD قادر به راه رفتن هستند.

دیستونی

دیستونی، دُش‌کِشَنگ یا بدقَوامی ماهیچه‌ها، به معنای انقباض غیرارادی مکرر و طولانی در یک عضله یا در گروهی از عضلات یا بروز وضعیت‌های بدنی خاص است و در واقع یک اختلال حرکتی– عصبی محسوب می‌شود. هنگامی که حرکات و دامنه حرکات به اندازه‌ای ثابت بمانند و به صورت وضعیت غیرطبیعی درآیند به آن دیستونی می‌گویند.

دیس‌لیپیدمی

دیس‌لیپیدمی یا چربی‌پریشی (به انگلیسی: Dyslipidemia ) به معنای هر گونه اختلال در سطح سرمی چربی‌ها شامل افزایش یا کاهش غیرطبیعی است. دیس‌لیپیدمی شامل انواع مختلفی از اختلال در سوخت‌وساز چربی‌ها است که موجب بالا رفتن میزان سرمی یک یا تعدادی از آن‌ها (مانند کلسترول، تری‌گلیسرید به صورت VLDLو LDL) در خون می‌شوند.

دیفتری

دیفتِری (به فرانسوی: Diphtérie ) یا خُنّاق، یک بیماری حاد باکتریایی دستگاه تنفسی است. دیفتری بیماری عفونی بسیار واگیرداری است که باعث ایجاد غشایی کاذب در حلق و حنجره می‌شود. از عوارض آن گلودرد، ورم خوضیه؛ تب، سرفه، و گرفتگی صدا است و در صورت وخامت، ناراحتی‌های قلبی، کلیوی، و فلج دست و پا را موجب می‌شود.

دیورتیکول مکل

دیورتیکول مکل شایع‌ترین آنومالی مادرزادی مجرای گوارش است. محل آن اغلب در ۶۰-۱۰۰ سانتی متری (۲فوت) دریچه ایلئوسکال بوده و معمولاً بدون علامت است. تنها ۲ درصد افراد مبتلا به این دیورتیکول در دوران کودکی دچار عوارض می‌شوند. گاهی از اوقات درد آن با آپاندیسیت تشخیص افتراقی دارد.

ذات الریه

ذات الریه یا پنومونی، نوعی عفونت می باشد که منجر به التهاب کیسه های هوایی در یک یا هر دو ریه می گردد. به دنبال ابتلا به پنومونی، کیسه های هوایی با چرک یا مایع پر می گردند و منجر به ایجاد علائمی مانند سرفه و خلط پشت حلق، تب، لرز و تنگی نفس می شوند. ویروس ها، باکتری ها و قارچ ها می توانند منجر به بروز پنومونی گردند.

راشیتیسم

راشیتیسم یا نرمی استخوان یابیماری ریکتز نرم‌استی (انگلیسی: Rickets ) یک بیماری مربوط به رشد استخوان‌ها است که در نوزادان و کودکان دیده می‌شود. در این بیماری استخوانهای کودکان به دلایلی نرم باقی می‌مانند. این بیماری موجب خمیدگی و رشد ناقص استخوان‌ها و افزایش ریسک شکستن آن‌ها می‌شود.

رتینوپاتی

هرویان رنجوری' یا رتینوپاتی (retinopathy) به اختلالاتی که موجب آسیب به شبکیه (رتین) چشم می‌شود گویند. شبکیه محل تشکیل تصویر چشم و انتقال داده‌ها به مغز می‌باشد لذا رتینوپاتی‌ها بسته به شدت می‌توانند موجب تاری دید تا کوری شوند.

رتینوپاتی نوزادان نارس

رتینوپاتی نوزادان نارس (ROP) علت اصلی نابینایی قابل پیشگیری در کودکان است. این بیماری در نوزادان نارس که عروق شبکیه آن ها کامل نشده, روی می دهد. عدم تکامل عروق شبکیه منجر به ایسکمی و به وجود آمدن عروق جدید می گردد. تشخیص و مداخلات درمانی زودهنگام می تواند مانع نابینایی در بسیاری از این کودکان گردد.

رقصاک

رقصاک یا داءالرقص (به انگلیسی: chorea) نام گروهی از بیماری‌ها است که موجب حرکتی پرشی و غیرارادی به ویژه در شانه‌ها و مفاصل خاصره‌ای - رانی و صورت می‌شوند و موجب پیچ و تابی شبیه به رقص در بدن می‌گردد. حرکات، جهشی هستند و برعکس حرکت‌پریشی اغلب مفاصل بزرگ درگیرند. رقصاک یا اکتسابی است یا ژنتیکی. کره سیدنهام شایعترین فرم رقصاک اکتسابی است که تنها علامت نورولوژیک موجود در بیماری تب روماتیسمی است. کره هانتینگتون یک اختلال پیشرونده و تباهی‌زای (دژنراتیو) سلول‌های مغزی است. انتقال ژنتیکی و به صورت اتوزومال غالب می‌باشد. شیوع بیماری یک در هر ده هزار نفر دیده می‌شود. بیماری ویلسون و برخی داروها مانند لوودوپا نیز می‌توانند موجب رقصاک شوند.

ریفلاکس معده‌ای مروی

بازگشت اسید به مری یا واشاریدگی معده‌ای مروی یا رفلاکس گاستروازوفاژیال (به انگلیسی: Gastroesophageal reflux disease ) که در میان مردم به نام ترش کردن شناخته می‌شود، به معنی آسیب‌های موکوزی و نشانه‌های مزمن در اثر بازگشت غیرعادی محتویات و اسید معده به مری است.

رینیت آلرژیک

رینیت آلرژیک (به انگلیسی: Allergic rhinitis ) التهاب مخاط بینی است که در اثر واکنش ازدیاد حساسیتی ایجاد می‌شود. هنگامیکه فرد دارای سیستم ایمنی حساس شده آلرژنی مانند هیره، فستوک، گرده گل یا گرد و غبار را تنفس می‌کند واکنش ازدیاد حساسیتی آغاز می‌شود. این واکنش در بینی به صورت آبریزش بروز پیدا می‌کند.

زایمان زودرس

زایمان زودرس در انسان به تولد نوزاد پیش از هفته ۳۷ام بارداری گفته می‌شود. علت زایمان زودرس در اغلب موارد ناشناخته است. نوزادان زودرس عموماً در معرض خطر ناتوانی در رشد ذهنی و جسمی هستند. امروزه پیشرفتهای بسیاری در ارتباط با مراقبت از نوزادان زودرس صورت گرفته‌است ولی از میزان شیوع زایمان زودرس کاسته نشده‌است.

زخم معده

زخم معده یا Stomach Ulcer به‌دلیل از بین رفتن پوشش محافظ معده بر اثر ترشح بیش از حد اسید معده ایجاد می‌شود. این اسید باعث بروز زخم‌های بازی در معده خواهد شد که در موارد حاد با درد، التهاب شدید و خونریزی همراه است. درد گوارشی یک وضعیت آزاردهنده جسمانی است که در صورت عدم درمان می‌تواند زندگی روزمره فرد را مختل کند. زخم معده از انواع رایج دردهای گوارشی محسوب می‌شود که خوشبختانه در حال حاضر قابل درمان خواهد بود، اما باید جدی گرفته شود. زیرا این بیماری با وجود این‌که مرگ و میر بالایی ندارد اما به‌دلیل شیوع نسبتا زیاد (حدود ۱۵ درصد) از لحاظ روانی، اجتماعی و اقتصادی فرد را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

زخم دوازدهه

زخم اثنی عشر نوعی ضایعه است که در بافت پوششی داخلی دوازدهه ایجاد می‌شود. اثنی عشر اولین قسمت از روده کوچک شما است، بخشی از سیستم گوارشی که غذا پس از خارج شدن از معده مستقیماً از آن عبور می‌کند. ممکن است شما به طور همزمان به زخم معده نیز مبتلا شوید. زخم معده و زخم اثنی عشر هر دو نوعی زخم پپتیک هستند. از نظر پزشکان اگر یکی از این‌ها را داشته باشید، به طور کلی به بیماری اولسر پپتیک (peptic ulcer disease) مبتلا هستید. طبق مطالعات صورت‌گرفته، ازآنجایی‌که عامل اکثر زخم‌های پپتیک هلیکوباکتر پیلوری یا H.pylori است، این روند در صورت عدم کنترل می‌تواند به سرطان دوازدهه ختم شود. با وجود اینکه سرطان اثنی عشر جز سرطان‌های نادر محسوب می‌شود، اما نباید علائم آن را نادیده بگیرید. طبق آمار از هر ۱۰۰ فرد سرطانی یک نفر درگیر آن می‌شود و معمولا از هر ۱۰ سرطان سیستم گوارش یک مورد مربوط به سرطان اثنی عشر است. این نوع سرطان بیشتر در افراد مسن به ویژه در افراد بالای ۶۰ سال دیده می‌شود.

زکام

زکام همان سرماخوردگی است، اما در اصطلاح طب سنتی زُکام یا نَزْلة، چایمان یا آبریزش بینی (به انگلیسی: Rhinitis ) به معنی التهاب بافت مخاطی بینی است که آزاد شدن واسطه‌های التهابی مانند هیستامین موجب احتقان بینی، آبریزش بینی و کاهش حس بویایی می‌شود.

زگیل

زگیل (نام علمی: Verruca)، غده‌ای گوشتی است که انواع آن بر روی دست و پاها رشد می‌کند، اما ممکن است بر روی تمام نقاط بدن رشد کند، و این غده‌ها را با داروهای سوزاننده از قبیل استیک اسید (به مقدار کم) و جز آن برطرف می‌کنند. یک زگیل رشته‌ای بر روی پلک.

زگیل آبکی

مولوسکوم کنتاژیوزوم (به لاتین: Molluscum contagiosum ) یا زگیل آبکی، نوعی عفونت ویروسی پوست و گاهی مخاط است که عامل آن نوعی دی‌ان‌ای ویروس از خانوادهٔ پاکس‌ویروس به نام ویروس مولوسکوم کنتاژیوزوم (مخفف انگلیسی: MCV) است.

زگیل تناسلی

زگیل تناسلی زائده‌ گوشتی و نرمی است که در اطراف ناحیه تناسلی یا مقعد ایجاد می‌شود و می‌تواند باعث درد، ناراحتی و خارش شود. در واقع نوعی عفونت مقاربتی است که در اثر انتقال ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) ایجاد می‌شود.

زونا

زونا یک بیماری ویروسی است که عامل مولد آن ویروس واریسلا زوستر (عامل آبله مرغان) است. نظریه رایج برای این بیماری به این صورت است که پس از ابتلا و بهبودی آبله‌مرغان این ویروس به صورت نهفته در سلول‌های عصبی واقع در گانگلیون خلفی نخاع باقی می‌ماند. تا زمانی که به علت یک عامل تحریکی یا نقص سیستم ایمنی دوباره فعال شود.

سارکوئیدوز

سارکوئیدوز (Sarcoidosis) یک بیماری با علت عصبی که در آن التهاب در گره‌های لنفاوی، ریه‌ها، کبد، چشم‌ها (شایع‌ترین آن یووئیت قدامی)، پوست و دیگر بافت‌ها رخ می‌دهد. واژه سارکوئیدوز به معنای «ناهنجاری گوشت‌مانند» است. در این بیماری، توده کوچکی از بافت غیرطبیعی گرانولوما در اندام‌های خاص بدن شکل می‌گیرد.

سارکوما

سارکوم (به انگلیسی: Sarcoma ) یا چنگار گوشتی به هر یک از گروه تومورهای بدخیم که سلول‌های با پایه مزودرم یا بافت همبندی (و هرنوع بافت با قابلیت جایگزینی به‌جای دیگر بافت‌ها) را هدف قرار دهد گفته می‌شود.

سالک

سالَک یا لیشمانیوز پوستی (به انگلیسی: Cutaneous leishmaniasis)، شایع‌ترین نوع بیماری پوستی لیشمانیاز است که بر اثر گزش جنس ماده نوعی پشه خاکی به انسان منتقل می‌شود. این بیماری واگیر دار است و عامل این بیماری انگلی به نام لیشمانیا است. سالک در کشورهای گرمسیری از جمله چین، سوریه، عربستان سعودی، عراق، ایران، فلسطین، قفقاز و جنوب‌شرقی روسیه، پاکستان، افغانستان و هند شایع است. سالانه ۱۹ هزار مورد ابتلا به سالک در ایران ثبت می‌شود که سه هزار مورد آن مربوط به استان فارس است. البته در بعضی از مواقع دو جوش در کنار هم می‌آیند و به اشتباه با بیماری سالک اشتباه گرفته می‌شود.

سایکوز

سایکوز وضعیتی است که ذهن را تحت تاثیر قرار می‌دهد، و افراد مبتلا به آن در تشخیص وقایع واقعی و غیر-واقعی با مشکل مواجه می‌شوند. این حالت ممکن است شامل دیدن یا شنیدن چیزهایی باشد که دیگران نمی‌توانند ببینند یا بشنوند (توهمات (hallucinations))، یا اعتقاد به چیزهایی باشد که واقعی نیست (هذیان‌ها (delusions)).

سرخک

سرخجه یا ماسلز (Measles) نوعی بیماری ویروسی عفونی است که بیشتر در کودکان و نوجوانان و در موارد معدودی در بزرگسالان روی می‌دهد. علائم سرخک آلمانی شامل تب، سرماخوردگی، سرفه، خلط بینی، عطسه و یبوست هستند. بعد از چند روز، لکه‌های قرمزی روی پوست ظاهر می‌شوند که از صورت شروع شده و به سایر قسمت‌های بدن گسترش می‌یابند.

سرطان

سرطان(Cancer)، رشد کنترل نشده سلول‌های غیرطبیعی در بدن است. در واقع تومور سرطانی بیماری است که در آن برخی از سلول‌های بدن بطور غیرقابل کنترلی رشد می‌کنند و به سایر قسمت‌های بدن نیز گسترش می‌یابند.

سفیلیس

سیفلیس یا سفلیس (به فرانسوی: Syphilis ) نوعی بیماری آمیزشی است که از باکتری ترپونما پالیدوم ناشی می‌شود. نخستین بار فریتز شادین و اریش هوفمان در سال ۱۹۰۵ باکتری مولد این بیماری یعنی ترپونما پالیدیوم را شناسایی کردند. سیفلیس می‌تواند در یکی از این چهار مرحله اولیه، ثانویه، نهفته و سوم ظاهر شود.

سقط جنین

سقط جنین، به معنای پایان یافتن بارداری در هر مرحله‌ای است که زندگی نوزاد در جریان است، اگرچه غالباً به لحاظ فنی و تخصصی، خاتمه یافتن بارداری به واسطهٔ جراحی یا خارج کردن جنین یا رویان از رحم (قبل از آنکه قادر به ادامه حیات باشد) را سقط جنین می‌گویند.

سکته قلبی

سکته قلبی (Myocardial infarction) که به آن آنفارکتوس میوکارد یا ام آی نیز می‌گویند، هنگامی اتفاق می‌افتد که جریان خون در بخشی از قلب کاهش یافته یا متوقف شود و باعث آسیب به عضله قلب شود. شایع‌ترین علامت درد یا ناراحتی قفسه سینه است که ممکن است به شانه، بازو، کمر، گردن یا فک تیر بکشد.

سکته مغزی

سکته مغزی معمولا زمانی اتفاق می‌افتد که خون‌رسانی به بخشی از مغز قطع شود و یا کاهش یابد؛ چرا که این وضعیت مانع از دریافت اکسیژن و مواد مغذی توسط مغز می‌شود. در چنین شرایطی سلول‌های مغز در عرض چند دقیقه شروع به مردن می‌کنند. به همین دلیل، سکته مغزی یک وضعیت اورژانس پزشکی محسوب می‌شود و درمان سریع آن بسیار مهم است.

سل

سل یکی از شایع‌ترین بیماری‌های ریوی است که اگر در زمان درستی تشخیص داده شود، قابل درمان است. این بیماری وسیله‌ی باکتری به نام مایکوباکتریوم توبرکلوزیس در بدن ایجاد می‌شود و اندام‌های مختلفی از جمله ریه‌ها را درگیر می‌کند. طبق آمارها در سال ۲۰۱۷ تقریباً ۱۰ میلیون نفر در جهان به بیماری سل مبتلا بودند که البته درصد قابل توجهی از آن‌ها هم از این بیماری آگاه نبودند. طبق نظر کارشناسان این ویروس بزرگ‌ترین مقلد است و می‌تواند علائم سایر بیماری‌ها را تقلید کند و به بیانی خود را پشت سایر بیماری‌ها پنهان کند و در نهایت به فرد آسیب بزند.

سلولیت

سلولیت (به انگلیسی: Cellulitis ) نوعی عفونت باکتریایی است که پوست را درگیر می‌کند. این بیماری مخصوصاً غشاء میان‌پوستی و چربی زیرجلدی را تحت تأثیر قرار می‌دهد. علائم و نشانه‌های این بیماری شامل یک ناحیهٔ قرمز رنگ است که ظرف چند روز وسیع‌تر می‌شود. اطراف این محدودهٔ قرمز رنگ عموماً دارای لبه نیست و ممکن است پوست ورم کند.

سندرم استیون جانسون

سندرم استیونز جانسون نوعی اختلال نادر و جدی در پوست و غشاهای مخاطی است. سندرم استیونز جانسون نوعی اختلال نادر و جدی در پوست و غشاهای مخاطی است. این اختلال واکنش به یک دارو یا عفونت است و معمولا با علایمی شبیه به انفلوآنزا شروع شده و به دنبال آن بثورات قرمز یا مایل به بنفش ایجاد می شود که گسترش یافته و تاول می زند.

سندرم آشرمن

هنگامی که باردار می‌شوید، جنین در آندومتر لانه گزینی می‌کند. آسیب و یا عفونت ممکن است به پوشش داخلی رحم آسیب برساند و باعث ایجاد چسبندگی (بافت اسکار) بین دیواره‌های داخلی رحم شود، به این حالت چسبندگی رحم یا سندرم آشرمن گفته می‌شود.

سندرم آگلوتینین سرد

نشانگان آگلوتینین سرد نوعی کم‌خونی همولیتیک خودایمن (اتو ایمیون) است. و مانند هر کمخونی همولیتیک خودایمن دیگری به انواع اولیه و ثانویه تقسیم می‌شود. در این نشانگان نیز مانند بقیه کمخونی‌های همولیتیک اتو ایمن پادتن‌هایی در بدن ایجاد می‌شوند که به غشا گویچه‌های سرخ متصل می‌شوند و باعث تخریب گویچه‌های سرخ می‌شوند.

سندرم آلاژیل

سندرم آلاژیل نوعی اختلال ژنتیکی است که باعث تجمع صفرا در کبد می‌شود. در کبد این بیماران تعداد مجاری صفراوی برای تخلیه صفرا کم است. این اختلال می‌تواند به کبد آسیب وارد کند. سندروم آلاژیل علاوه بر کبد می‌تواند تاثیرات منفی روی قلب، چشم، صورت، اسکلت، رگ‌های خونی و کلیه‌ها داشته باشد.

سندرم ایمرسلاند-گرسبک

سندرم ایمرسلوند گراسبک یک بیماری ارثی می باشد که با آنمی مگالوبلاستیک به دنبال سوء جذب انتخابی ویتامین B۱۲ و به همراه پروتئینوری خفیف تظاهر می یابد. این بیماری نادر در صورت تشخیص به راحتی قابل درمان است. در این مقاله دو عضو از یک خانواده که به این سندرم مبتلا می باشند گزارش شده است.

سندروم پای بی‌قرار

سندرم پاهای بی قرار (Restless legs syndrome) نوعی اختلال سیستم عصبی است که باعث تحریک بیش از حد و حرکت پاهای افراد مبتلا می شود. همچنین این سندرم به بیماری ویلیس اکبوم (Willis-Ekbom) معروف است. پزشکان این سندرم را یک اختلال خواب درنظر می گیرند، زیرا معمولاً هنگام استراحت افراد مبتلا اتفاق می افتد یا بدتر می شود.

سندرم پرون بلی

این بیماری یک ناهنجاری سیستم ادراری است که با تریاد شل بودن جدار شکم، کریپتورکیدیسم دو طرفه و اتساع سیستم ادراری به خصوص حالب‌ها مشخص می‌گردد.

سندرم پیش از قاعدگی

منظور از سندرم پیش از قاعدگی مجموعه علائمی است که بسیاری از خانم‌ها حدود یک یا دو هفته قبل از پریود خود تجربه می‌کنند. بیش از ۹۰ درصد از خانم‌ها اینگونه گزارش می‌کنند که علائمی مانند سردرد، نفخ و بدخلقی را تجربه می‌کنند. این علائم بیشتر در میانگین سنی ۳۰ سال مشاهده می‌شود.

سندرم پیک‌ویکن

سندروم پیک ویکن که از نظر بالینی به عنوان سندرم هیپوونتیلاسیون چاقی (OHS) شناخته می شود، وضعیتی است که بر خون تأثیر می‌گذارد. این سندرم زمانی اتفاق می‌افتد که خون اکسیژن کافی نداشته باشد و میزان دی‌اکسید کربن بیش از حد باشد. سندروم Pickwickian یا همان سندروم کاهش حجم هوای تنفسی بر اثر چاقی در واقع نوعی اختلال تنفسی است که در خواب رخ می‌دهد و باعث تغییرات طولانی مدت در سلامت بدن می‌شود.

سندرم تخمدان پلی کیستیک

سندرم تخمدان پلی کیستیک وضعیتی است که در آن تخمدان‌ها مقدار غیرطبیعی آندروژن‌ها، هورمون‌های جنسی مردانه را تولید می‌کنند. هورمون آندروژن در مردان بیشتر از زنان است. زمانی که تخمدان‌ها بیش‌ازحدود نرمال آندروژن آزاد می‌کنند، کیست‌های کوچک متعددی در تخمدان‌ها به وجود می‌آید. این کیست‌ها پر از مایع هستند.

سندرم ترنر

سندرم ترنر (Turner Syndrome)یک ناهنجاری کروموزومی است که در سال ۱۹۳۸ توسط هنری ترنر (Henry Turner) کشف شد. در این بیماری فقط نوزادان دختر که به جای داشتن دو کروموزوم جنسی X تنها یک کروموزوم X یا دو کروموزومی که یکی از آن‌ها ناقص است متولد می‌شوند. تقریباً ۱ نفر از ۲۵۰۰ نفر همراه با این بیماری متولد می‌شود.

سندرم چرگ اشتراوس

مقدمه: سندرم چرچ استراوس یا گرانولوماتوز آلرژیک یک نوع بسیار نادر است که اختلال اصلی واکنش خودایمنی در عروق متوسط کوچک است. شیوع این بیماری تفریبا ۰/۵ تا ۶/۸ در هر یک میلیون نفر است سن شایع تشخیص در ۴۰-۵۰ سالگی است، توزیع بیماری در هر دو جنس برابراست. این بیماری در مرحله مقدماتی، ایوزینوفیلی سیستمیک پیشرفت می کند.

سندرم داون

سندرم دان یا نشانَگان دان (به انگلیسی: Down syndrome ) یک بیماری ژنتیکی است که به دلیل حضور تمام یا بخشی از یک کروموزوم اضافی در جفت کروموزوم ۲۱ به وجود می‌آید که در اصطلاح علمی تریزومی ۲۱ نامیده می‌شود. این بیماری دارای علائم مختلف از جمله ناهنجاری‌های عمده یا خفیف در ساختار یا عملکرد ارگان‌ها می‌باشد.

سندرم دویک

سندروم دویک (به انگلیسی: Neuromyelitis optica ) که به اختصار NMO نامیده می‌شود یک التهاب خودایمنی عصب بینایی و نخاع می‌باشد. در این بیماری التهاب و از بین رفتن میلین عصب بینایی و نخاع را به صورت راجعه داریم.

سندرم رایتر

سندرم رایتر ( Reiter's disease ) (نوعی از آرتریت راکتیو) را به عنوان مجموعه‌ای از علایم مختلف توصیف کرده اندو در این بین سه علامت عمده پلی آرتریت ( Arthritis)، اورتریت غیر گونوکوکی و التهاب چشم ( کنژکتیویت یا یوئیت ) تشکیل تریاد مشخص این سندرم را میدهند. به نظر می‌رسد نوعی واکنش خودایمنی در یک زمینه ژنتیکی وجود دارد .

سندرم روده تحریک پذیر

سندرم روده تحریک‌پذیر یا آی‌بی‌اِس (IBS‏) نوعی اختلال در عملکرد روده است که با درد مزمن در ناحیه شکم، احساس ناراحتی، نفخ و تغییرات در عادات روده‌ای، بدون هرگونه علت ارگانیک دیگری، مشخص می‌شود. اسهال یا یبوست می‌توانند علامت غالب باشند که ممکن است به صورت متناوب ظاهر شوند.

سندرم رینود

پدیده رینود (Raynaud's phenomenon; RP) اختلالی است که به دلیل اسپاسم عروق، منجر به کاهش جریان خون به انگشتان دست و پا می‌شود. علائم شامل تغییر رنگ (مانند سفید شدن نوک انگشت و بعد آبی و/یا قرمز شدن)، درد، و در موارد شدید، زخم‌های باز انگشتان است. سرما، استرس و ناراحتی‌های عاطفی شایع‌ترین دلایل حمله رینود هستند.

سندرم ژیلبرت

سندروم ژیلبرت نوعی اختلال ارثی است که روی آنزیم‌های کبد تاثیر می‌گذارد. این بیماری باعث افزایش بیلی‌روبین در خون می‌شود. ژن معیوب مربوط به این سندروم باید از هر دو والدین به فرزند برسد تا بیماری ایجاد شود. زردی پوست و سفیدی چشم از علائم اصلی سندروم گیلبرت است.

سندرم شوگرن

سندروم شوگرن نوعی بیماری خودایمنی است به این معنی که سیستم ایمنی بدن به اشتباه به قسمت‌هایی از آن حمله می‌کند. در واقع در سندروم شوگرن، سیستم ایمنی بدن عمدتا به غدد اشک و بزاق فرد حمله می‌کنند و باعث خشکی دهان وچشم در افراد می‌شود. این بیماری اغلب همراه با سایر اختلالات سیستم ایمنی مانند روماتوئید آرتریت و لوپوس است.

سندرم کاپگراس

سندرم کپگراس که گاهی به عنوان سندروم فریبکار شناخته می‌شود، یک وضعیت روان‌شناختی است که در آن فرد معتقد است فردی که می‌شناسد جای خود را به فرد تقلبی داده است. این سندرم به خوبی شناخته نشده است و ممکن است با انواع بیماری های زمینه ای مرتبط باشد.

سندرم کارپال تونل

سندروم تونل کارپال (Carpal tunnel syndrome یا به اختصار CTS) گیر افتادگی و فشرده شدن عصب در داخل تونل کارپ می باشد. این سندروم همچنین به سندروم تایپیست ها معروف است. این عصب حس انگشت شست، انگشت اشاره، وسط و بخشی از انگشت حلقه را فراهم می کند. همچنین حرکت عضلاتی که به انگشت شست می روند را نیز امکان پذیر می کند.

سندرم کارسینوئید

سندرم کارسینوئید (Carcinoid syndrome) به مجموعه علایمی گفته می‌شود که به دنبال برخی از تومورهای کارسینوئید (carcinoid tumors) رخ می‌دهند. این تومورها، تومورهایی منتشر هستند که ممکن است در همه جای دستگاه گوارش از جمله آپاندیس، ایلئوم و رکتوم و نیز ریه دیده شوند. تومورهای کارسینوئید تومورهایی با رشد آهسته و کوچک هستند.

سندرم کوتارد

نشانگان کوتارد یا توهم کوتارد (به انگلیسی: Cotard Delusion ) نام یک بیماری روانی بسیار نادر است که در آن بیمار به این باور دارد که مرده‌است یا وجود ندارد، بدنش در حال متعفن شدن است، یا بدنش خالی از امحا و احشا و خون است.

سندرم مارفان

سندرم مارفان (به انگلیسی: Marfan syndrome ) یک اختلال ژنتیکی است. این ناهنجاری به علت جهش در کروموزوم ۱۵ انسان رخ می‌دهد. وظیفه این ژن بیان دستورالعمل ساخت فیبریلین است. این نقص ژنتیکی اعضایی همچون دستگاه اسکلتی بدن، قلب، چشمها و ریه‌ها را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

سندروم مرگ ناگهانی نوزاد

سندرم مرگ ناگهانی نوزاد که به اختصار SIDS نیز نامیده می‌شود، عبارت است از مرگ نابه‌هنگام نوزادان در خواب بدون هیچ‌گونه پیش‌بینی قبلی پزشکی و بدون برجای‌گذاشتن هیچ‌گونه عارضه‌ای در بدن نوزاد که در حین کالبد شکافی قابل تشخیص باشد.

سندرم ولف پارکینسون وایت

سندرم وُلف-پارکینسون-وایت (به انگلیسی: Wolff-Parkinson-White syndrome ) که به اختصار سندرم دَبلیوپی‌دَبلیو (با نمایش اختصاری WPW) هم گفته می‌شود، گونه‌ای نابهنجاری هدایت الکتریکی قلب است که در اثر آن برای هدایت امواج الکتریکی قلب، مسیری فرعی و غیرطبیعی به‌وجود می‌آید.

سندرم همولیتیک اورمیک

سندرم همولیتیک اورمیک (haemolytic uraemic syndrome; HUS) وضعیتی است که در آن ایجاد انسداد عروق خونی کوچک منجر به تخریب سلول‌های خونی و اختلال در عملکرد چندین ارگان، به ویژه کلیه‌ها می‌شود. این سندرم معمولا به دلیل عفونت‌ها، اغلب E. Coli ایجاد می‌شود، و ممکن است همراه با اسهال باشد.

سنگ کلیه

بیماری سنگ کلیه (به انگلیسی: urolithiasis ) یا (به انگلیسی: Kidney stone disease )، جسم سختی است که از کانی‌های موجود در ادرار تشکیل می‌شود. سنگ کلیه به‌طور معمول در کلیه تشکیل می‌شود و از طریق جریان ادرار از بدن خارج می‌شود.

سنگ کیسه صفرا

سنگ کیسه صفرا (به انگلیسی: cholelithiasis یا gallstone ) یعنی تشکیل سنگ در داخل کیسه صفرا که معمولاً به‌دلیل ته‌نشینی ترکیبات صفرا ایجاد می‌شود. کیسه صفرا عضوی در بخش تحتانی کبد است که صفرای ترشح شده از کبد در آن تجمع یافته هنگام نیاز از طریق مجرای صفراوی مشترک (CBD) به روده باریک ریخته می‌شود.

سنگ مجاری صفراوی

سنگ کیسه صفرا (به انگلیسی: cholelithiasis یا gallstone ) یعنی تشکیل سنگ در داخل کیسه صفرا که معمولاً به‌دلیل ته‌نشینی ترکیبات صفرا ایجاد می‌شود. کیسه صفرا عضوی در بخش تحتانی کبد است که صفرای ترشح شده از کبد در آن تجمع یافته هنگام نیاز از طریق مجرای صفراوی مشترک (CBD) به روده باریک ریخته می‌شود.

سوءتغذیه

سوءتغذیه نوعی بیماری به‌شمار می‌آید که به علت مصرف ناکافی یا بیش از اندازهً یک یا چند مادهٔ غذایی بروز می‌کند. کودکی مبتلا به کواشیورکور در نیجریه. در بسیاری از کشورهای در حال توسعه یکی از بزرگ‌ترین مشکلات مربوط به تغذیه قحطی و کمبود مواد غذایی لازم برای سوخت‌وساز بدن است.

سوزاک

بیماری سوزاک (Gonorrhea) یک بیماری مقاربتی (STD) است که طی یک تماس جنسی محافظت نشده از فرد آلوده به شریک جنسی او منتقل می‌شود. عامل ایجاد این بیماری، یک باکتری به نام نایسریا گنوره‌آ است. این باکتری نواحی گرم و مرطوب بدن مانند مجرای ادرار، مقعد، واژن، گلو و چشم را آلوده می‌کند. پرهیز از روابط جنسی پر خطر و استفاده کردن از وسایل محافظتی مانند کاندوم امکان ابتلا را کاهش می‌دهد.

سیاتالژی

درد سیاتیک یا سیاتالژی که گاهی به سادگی سیاتیک (به فرانسوی: Sciatique ) (به انگلیسی: Sciatica ) نامیده می‌شود، به مجموعه علایمی گفته می‌شود که در اثر تحت فشار قرار گرفتن یا تحریک شدن عصب سیاتیک حاصل می‌شوند. نمای خلفی ناحیه سرینی چپ، که در آن علایم سطحی محل عروق و اعصاب نشان داده شده‌است. سیاتیک نام یک عصب است.